Dogodek je že minil.

Prisluhnite zgodbi gradu Prem pri Ilirski Bistrici

  • Kaj: Počitnice in oddih
  • Kdaj: petek, 7.8.2020 ob 15.00
  • Kje: Grad Prem, Ilirska Bistrica
  • Prireditelj: Turistično informacijski center Ilirska Bistrica
  • Vstopnina: Odrasli: 4 EUR, otroci 6-14 let, dijaki, študenti in upokojenci: 2,50 EUR, družinska vstopnica: 10 EUR, otroci do 6 let: brezplačno.

Grad Prem je eden od najbolj pričevalnih grajenih zgodovinskih virov v porečju Reke. Nastal je na prometno pomembnem prostoru, ki je povezoval dolini Pivke in Reke z notranjostjo Istre, zaradi česar so si lokalne oblasti prizadevale za njegov nadzor. Na gradu so se zvrstile številne rodbine, kot so Devinski in Walseejci, Habsburžani, Porcia in drugi. Leta 1927 je propadajoči grad kupil tržaški zdravnik Bruno Zuccolini in ga uredil v letno rezidenco. Po vojni je bil grad nacionaliziran. Med letoma 1970 in 2007 so na njem potekala večja obnovitvena dela, saj je v povojnem obdobju ponovno močno propadel. Njegova stavbna zgodovina kaže, da gre za kompleksen fenomen, ki nazorno ilustrira zgodovinsko dogajanje v danem prostoru. 

Na gradu Prem si lahko ogledate stavbno zgodovino gradu, grajsko kapelo, slavnostno dvorano s poslikavami Maria Lanessa in viteško dvorano s predmeti, ki jih je zbral Bruno Zuccolini. Na gradu sta tudi stalni razstavi slik akademskega slikarja Dušana Premrla in o gradiščih na Bistriškem ter začasni razstavi o soški fronti in ljudstvu Lisu na Kitajskem avtorja mag. Jakoba Marušiča. Vstopnica pa vključuje tudi ogled rojstne hiše Dragotina Ketteja.

 Zgodbi gradu lahko brez doplačila prisluhnete vsak petek in nedeljo ob 15. uri, vse do 30. avgusta 2020. Vodeni ogledi bodo potekali v slovenskem jeziku. Vabljeni!

 

URNIK:

julij, avgust:

- vsak dan od 10.00 do 19.00

april, maj, junij, september, oktober:

- ponedeljek, sreda, četrtek, petek: od 10.00 do 15.00

- sobota, nedelja, prazniki: od 10.00 do 18.00

- torek: zaprto

Vir: Turistično informacijski center Ilirska Bistrica, Napovednik.com

Zemljevid