Jasna in Andrej Pečjak: Mobilnost in gorski svet

 

Mobilnost vse bolj prodira tudi v gorski svet. Hiter življenjski ritem narekuje hitro (včasih) instantno obiskovanje gora, torej hitro in čim dlje z vozilom do podvznožja gora, obenem so nam tuja gorstva dosegljiva s poceni letalskimi vozovnicami. Vemo pa, da potovanje z letalom povzroča velik ogljični odtis in s tem neposreden vpliv na segrevanje planeta, ki se še posebej opazi ravno v gorskem svetu in pri taljenju ledenikov.

Kaj lahko storimo sami, kako lahko spremenimo obiskovanje gorskega sveta v bolj trajnostno naravnano? So električna vozila trajnostna rešitev ali javni prevoz ali zapiranje dolin za vozila?

O tem in o lastnih izkušnjah bosta v pogovoru z Zdenko Mihelič spregovorila zakonca Pečjak - Andrej, pionir elektromobilnosti v Sloveniji, in Jasna, plezalka s presajenimi pljuči - oba pa alpinista, ena od začetnikov tekmovalnega lednega plezanja pri nas, ekologa s srcem in dejanji ter navdušena zagovornika trajnostnih rešitev za naravo in svet. V uvodu nam bosta predstavila tudi večplastnostost problemov in dilem z mobilnostjo v gorskem svetu.

Ob Mednarodnem dnevu mobilnosti.

Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bomo prireditev izpeljali v skladu z navodili NIJZ.

Vabljeni!

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid