Aleš Šteger in Jure Tori: Pričevanje

Pričevanje je literarno glasbeni dogodek, v katerem spremljamo soočanje in performens, šepet in ples, koncert in tišine. Avtorske skladbe Jureta Torija se na odru pogovarjajo, včasih kontrastirajo, drugič prepletajo, s teksti iz nove knjige Aleša Štegra Pričevanje (založba Pivec). Teksti vztrajno hodijo po rezilu med odprtostjo poezije in faktografijo zvestobe dogodku, ki preči avtorjevo družinsko zgodbo in prizore iz zagonetne in pogosto tudi okrutne polpretekle zgodovine Evrope. Koncert in obenem pripoved s subtilnim dramaturškim lokom, izpeljana predano v šamanističnim obredju, ki je doslej očarala poslušalce in gledalce v Šanghaju, Parisu, Berlinu in drugod po svetu, v Sloveniji pa je še nismo videli.

Aleš Šteger  predstavo opisuje kot glasbeno/besedno obredje in nadaljuje:

"Začelo se je z  nedolžnim skupnim nastopom za delegacijo tujih založnikov v teatru v Piranu, potem pa naju je v naslednjih dveh letih poneslo na razne konce sveta. Nastopila sva v Šanghaju, v Parisu, Berlinu, v Salzburgu in drugod. In vsepovsod je bilo nekaj drugega, nekaj drugačnega kot "koncert" ali "branje". Bil je obenem obred, performens, glasbeni spektakel, priklicevanje prednikov, recital, poplesavanje, delavnica sladke ironije in še kaj.

V glasbeno-pesniškem dogodku Jure igra svoje skladbe, jaz pa svoje pesmi. Skupaj pa nastane nekaj, kar ni ne od enega ali drugega, nekaj drugega. Drugo v nas.Imela sva srečo, da sva lahko pridobila režiserja Jana Cvitkoviča in njegovo izjemno ekipo, da so z nama posneli video. Ne video - nastala je prava pesem v gibljivih slikah".

Zaradi letošnje epidemije Covid-19 bodo prireditve izpeljane v skladu z navodili NIJZ.

Vabljeni!

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid