Maribere: Črna mati zemla

Še drugo poletno srečanje bo pravtako v mariborskem mestnem parku (ob paviljonu). Če bo slabo vreme, bo srečanje v Vetrinjskem dvoru.

Črna mati zemla je težka Medžimurska gruda na kateri odrašča Matija Dolenčec v majhni vasi. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja med Muro in Dravo Matija v kratkem obdobju doživi smrt očeta in 8 samomorov v njihovi vasi. Sam se čuti krivega za smrt očeta in vseh sovaščanov, ki so storili samomor, predvsem sovrstnika in prijatelja Franca. Kot otrok, ki komaj vstopa v skozi šolska vrata, se težko sooča s tako hudimi življenjskimi izkušnjami. Zateče se v magičen otroški svet, za katerega se mu zdi, da je še kako resničen. Ob vseh hujših trenutkih strahu ga spremljata bitji Pujto in Hešto, ki ju je ustvarila njegova domišljija in mu razlagata dogodke, mu prigovarjata, včasih pa tudi sama kaj ušpičita.
V njegov magični svet se vmešajo tudi lokalne legende, kar ga še dlje odmakne od realnega. Ko pa se enkrat tako oddaljiš, se težko vrneš, zato zdaj, kot odrasel človek, ne zna govoriti resnice. Kako bi jo le lahko, če se pa je niti sam ne spomni. S pomočjo psihologa začne odstirati svoje otroštvo in pripovedovati zgodbo. Dogodke, ki so se takrat dogajali spremljamo pogosto s cmokom v grlu, tudi po zaslugi pisatelja, ki dogodke opisuje zelo pristno. Noči so izjemno temne, megle posebej goste in reka ima skupaj s svojimi bitji posebne moči. Zaradi tega knjiga ni lahko (poletno) branje, vsekakor pa vredna branja in pogovora.


Vabljeni!

Vir: Knjižni klub Mariber(e), Napovednik.com

Zemljevid