38. Festival Radovljica 2020

Festival Radovljica poteka v tem slikovitem srednjeveškem mestu vsako leto v avgustu, nepretrgoma od leta 1983. Znan je po poudarku na starejši glasbi, a v svoje sporede že vrsto let vključuje tudi redko izvajano glasbo 19. in 20. stoletja, pogosto na ustreznih zgodovinskih glasbilih.

Na 38. Festivalu Radovljica 2020 se bo med 7. in 23. avgustom zvrstilo osem sporedov z repertoarjem od najzgodnejšega zapisanega večglasja iz 11. stoletja do Chopina in Liszta. Na njih bo nastopilo 33 umetnikov iz Avstralije, Avstrije, Armenije, Belgije, Češke, Izraela, Madžarske, Nemčije, Slovaške, Španije, Švice in Slovenije. Med njimi so svetovno znani ansambli, tudi godalni ansambel Solamente naturali, vokalni kvintet Cinquecento in ansambel za srednjeveško glasbo PER-SONAT, pa tudi mladi glasbeniki, kot so pianistka Rosalia Gomez Lasheras, tenorist Jacob Lawrence in mezzosopranistka Jasmina Črnčič. Polovica sporedov je nastala posebej za festival, pet jih je tako ali drugače povezanih s Slovenijo in trije so posvečeni slovenski glasbeni dediščini od 16. do 19. stoletja.

Vsi koncerti bodo potekali v skladu z navodili NIJZ. Več koncertov bo v cerkvi, otvoritveni koncert bo predvidoma na prostem, enega izmed sporedov v graščini bomo ponovili.

 

Zunanje povezave: www.festival-radovljica.si

Vir: Društvo ljubiteljev stare glasbe Radovljica, Napovednik.com

Zemljevid