2020

Spoštovani,

uprizoritev z naslovom 2020, ki je bila napovedana za SR, 22., ČE, 23., PE, 24. aprila, ob 19.30, TO, 7. aprila, ob 17. uri, je bila zaradi ukrepov za zajezitev korona virusa odpovedana.

Nadomestna termina za kupce vstopnic za izven sta:
PO, 14. septembra ob 19.30
SO, 19. septembra ob 19.30
Obiskovalci morajo že kupljene vstopnice zamenjati za enega od nadomestnih terminov. Obiskovalci lahko vstopnice kupljene po spletu posredujejo po e pošti vstopnice@cd-cc.si, ali se najkasneje do 11.09.2020 zglasijo v Informacijskem središču CD. 

Letošnja sezona bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa drugačna kot običajno. Zaradi priporočene fizične razdalje je zmogljivost dvoran omejena, zato bo v dvoranah veljal nov sedežni red.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje
Cankarjev dom

 

Po motivih besedil Yuvala Noaha Hararija
Znanstveni kabaret
Režija: Ivica Buljan

Če kdo, potem izraelski pisatelj Yuval Noah Harari zadnjih nekaj let kraljuje na vrhu svetovnih lestvic najbolje prodajane literature. Pri nas je enako, prevedeni deli Sapiens – Kratka zgodovina človeštva in Homo Deus – Kratka zgodovina prihodnosti sta odlično prodajani ter v knjižnicah ves čas izposojeni, enako pot ubira njegova zadnja uspešnica 21 nasvetov za 21. stoletje. Harari je pisatelj, mislec, filozof, ki sebe misli tako, da misli svet, ki ga živi. Pri tem je totalen, zaobjeti ga želi vsega. In zato so njegova dela tako popularna, saj ponujajo celo(s)ten odgovor v tem fragmentarnem času.

Projekt 2020 želi celovito performativno prikazati izzive skorajšnje prihodnosti. Izhodiščna točka raziskovanja je leto 2020. V gledališču poznamo predstave, ki rekonstruirajo pomembne letnice, kot so 1789, 1848, 1914 ali 1968. V leposlovju poznamo dela, ki so napovedovala prihodnost, denimo Orwellov roman 1984. Kubrickov genialni film 2001: Odiseja v vesolju je zastavil vprašanje, ali smo kot človeška vrsta zmožni shajati s prekrasnim sporočilom upanja, obarvanega s humanizmom?

Predstava bo tematizirala usodo in evolucijo človeka. Hararijeve misli bodo postale izhodišče za dialoge, monologe, plesne in glasbene prizore v žanrski obliki znanstvenega kabareta. Naša ambicija je ustvariti pametno, zabavno in poučno umetniško delo o evoluciji, vesolju in našem prostoru v njem, eksistencializmu in umetni inteligenci.

Režiser Ivica Buljan nam bo Hararijev svet prikazal na velikem odru Gallusove dvorane. In prav tako iskal totaliteto, dokončen odgovor. Največji odrski dogodek sezone 2019/20 že z naslovom sporoča, da bomo tukaj in zdaj, čeprav se bomo sprehajali po celotni časovni mreži. Oziroma, z besedami Ivice Buljana:

Predstava se sprašuje o tem, kaj je dobro življenje. Sprašuje se, kako človeštvo uresničuje temeljni vrednoti: ljubezen in spoštovanje do drugega.

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid