Betonske sanje II - natečaj industrijske dediščine

Z natečajem postavljamo vprašanje, v kakšnem smislu zmore fotografija prispevati k našemu razumevanju preteklega industrijskega razvoja, ki se danes kaže v širokem diapazonu pojavnih oblik; od stavbne dediščine, preko sprememb urbanih in ruralnih krajin, do lokalnih in globalnih ekoloških posledic industrializacije. Področje natečaja torej vključuje dela, ki to dediščino tematizirajo ne samo skozi materialno zgodovino, pač pa tudi skozi lokalne tradicije ali osebne zgodbe, v širšem smislu pa tudi s predstavljanjem stanja naše civilizacije, zlasti skozi ekološko prizmo. Slednji aspekt želimo še dodatno poudariti, saj je trenutno okoljsko stanje v veliki meri rezultat industrializacije ter načina življenja, ki ga je ta prinesla s seboj. V tem smislu ekološke posledice industrializacije prav tako smatramo kot "industrijsko dediščino".

Izbor desetih finalistov/k je sestavila mednarodna žirija v sestavi: Virginia Vrecl, arhitektka in fotografinja (SLO), David Scheyer, arhitekt in fotograf (AUT) in Antonio Živkovič, fotograf (SLO).

Lia Forslund & Franek Wardyński, Lin Gerkman, Shiva Khademi, Ema Lančaričová, Nada Maleš, Stefano Martini, Senka Mušić, Mehdi Nazeri Gahkani, Maruša Račič in Lana Stojićević.

Foto: © Senka Mušić, Sjeverna Luka, 2015-16

Vir: Photon - Center za sodobno fotografijo, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Photon - Center za sodobno fotografijo:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid