Meta Hočevar in sveži knjigi

Izbrano:
Meta Hočevar in sveži knjigi PROSTORI IGRE in PROSTORI MOJEGA ČASA

Vabimo na pogovor ob drugi, dopolnjeni izdaji knjige Prostori igre ter ob izidu knjige Prostori mojega časa (MGL, 2020) avtorice Mete Hočevar.
Gosta pogovora bosta poleg avtorice Mete Hočevar še avtor spremnih besed Tomaž Toporišič ter gledališki režiser Jan Krmelj. Pogovor bo moderirala Petra Pogorevc.
Odlomke iz knjig bosta brala igralca Mia Skrbinac in Jernej Gašperin.

Drobna knjižica Prostori igre Mete Hočevar je takoj po izidu leta 1998 spremenila poglede in interpretacije fenomenov slovenskega, jugoslovanskega in tudi evropskega gledališča. Druga, dopolnjena izdaja te knjige je namenjena vsem gledalcem, ki hočejo razumeti in brati gledališče skozi njegove prostorske in časovne komponente. Te so povezane z zgodbami dramskih in nedramskih tekstov in živo prezenco igralca, ki šele vzpostavlja gledališki prostor. Ta temeljna knjiga bo skupaj z novo knjigo, posvečeno fenomenologiji prostorov gledališča kot ustvarjalkinega in razmišljevalkinega časa Prostori mojega časa tvorila celoto, s pomočjo katere bomo lahko vstopali v prostore in čase gledališča, hkrati pa nam bosta knjigi omogočili, da bomo lahko te prostore skupaj z avtorico, ki jih kreira in razlaga, tudi mislili.

Knjiga Prostori mojega časa s pomočjo primerov posameznih dramskih tekstov, ki so izbrani glede na način pristopa k oblikovanju prostora igre, raziskuje odnose in medsebojne vplive med tekstom – izrečeno mislijo – in prostorom, med igralcem in prostorom ter ostalimi odnosi v uprizoritvi.

Pogovor bo potekal V ŽIVO, na vrtu domačije, v primeru dežja pa v galeriji.
Dobimo se na varni distanci. Zaradi omejenega števila sedežev vas prosimo, da si zagotovite sedež z nakupom vstopnice (2 EUR).
Vstopnice so naprodaj na Vodnikovi domačiji v odpiralnem času domačije ali preko portala moje karte.


Meta Hočevar je priznana slovenska arhitektka, scenografinja in gledališka režiserka. Po študiju in delovanju na področju arhitekture se je začela ukvarjati z gledališko režijo in scenografijo. Je avtorica cele vrste odmevnih gledaliških predstav v Sloveniji in tujini. Kot scenografinja je sodelovala z gledališči v ZDA, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Rusiji, Grčiji. Za svoje gledališko delo je prejela celo vrsto nagrad, med najpomembnejšimi je velika Prešernova nagrada za gledališko ustvarjanje, več Borštnikovih nagrad, več Sterijevih nagrad in v letu 2005 nagrada za najboljšo scenografijo v Grčiji. Leta 1998 je izdala knjigo Prostori igre, v kateri se loteva problema prostora v uprizoritvenih umetnostih in je prevedena v srbščino in angleščino. Bila je redna profesorica za scenografijo na AGRFT in gostujoča profesorica na Magistrskem studiju na Univerzi umetnosti v Beogradu, Skopju in Novem Sadu. Je zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani.

Vir: Divja misel, Napovednik.com

Zemljevid