Black Panther in Un chant d'amour

V torek, 23. 6. 2020, vas ob 20:30 vabimo v park KC Pekarna na predvajanje dveh francoskih kratkih filmov. S projekcijo bomo zaključili tečaj francoščine, ki ga je v preteklih mesecih izvajal naš mednarodni prostovoljec Gilles. Projekcija je del programa "Mavrični junij v Mariboru", ki ga pripravljamo v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala.

V začetku večera vam bomo predstavili kratek film "Black Panthers" v režiji Agnès Varda leta 1968. Ta 27-minutni dokumentarec nam oživi policijsko nasilje v Združenih državah Amerike. V šestdesetih so se ustvarjalci filma srečali z vodji stranke "Black Panther" v Oaklandu. Kasneje so divjali protesti vezani na enega od njihovih vodij Hueya Newtona. Ustvarjalci filma se ves čas, z zelo političnim pogledom, obračajo k borbi Črnih panterjev. In sicer med policijsko represijo ter militantno revolucijo iz katere potem črpajo močno ter radikalno sporočilo. Ta film je odmev na trenutne novice ter razmere v Združenih državah Amerike v povezavi z afero o Georgeu Floydu.

Naslednji film, ki ga bomo pogledali, je "Un chant d'amour" ustvarjalca Jeana Geneta. To je edini film, ki ga je ta ustvarjalec, napol v tajnosti, ustvaril in sicer leta 1950. Film prikazuje zapornike izolirane v njihovih celicah, ki se ukvarjajo s svojimi ljubezenskimi (spolnimi in sentimentalnimi) frustracijami. Preko luknje v zidu, ki jih ločuje, so vzpostavili erotično komunikacijo, medtem ko jih skozi omenjeno luknjo opazuje paznik. Ta film, ki je eden od prvih gejevskih filmov, je pridobil pravico do predvajanja šele leta 1975. Je revolucionarna vizija emancipacije skozi senzualnost in je pesem ljubezni, tako univerzalne, kakor večne.

Vljudno vabljene_i!

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam. Dogodek se bo izvajal na prostem, poskrbljeno bo za varnostno razdaljo. Prosimo, da se dogodka udeležite osebe brez znakov okužbe dihal in brez vročine. V primeru dežja bo dogodek potekal v Infopeki.

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Vir: Pekarna Magdalenske mreže, Napovednik.com

Zemljevid