PREPIH - Jošt Franko, Blut und Boden

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: četrtek, 4.6.2020 do nedelja, 20.9.2020
  • Kje: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

Vabljeni na pogovor z umetnikom v soboto, 20. junija 2020, ob 19. uri pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova.

Umetnostna in fotografska praksa Jošta Franka temelji na interdisciplinarnih raziskovalnih projektih, ki tematizirajo migracije, delavske pravice ter spregledane vzporedne zgodovine skupnosti in posameznikov na območju bivše Jugoslavije.

Blut und Boden v ospredje postavlja migracije, pripadnost in izključitev kot izvirno politični odnos. Izhaja iz razumevanja položaja človeškosti, oropanega "golega življenja", kot ga je Giorgio Agamben opredelil v knjigi Homo Sacer, in z njim povezanega dojemanja taborišča kot biopolitične paradigme sodobnega sveta. Arhiv projekta nastaja od leta 2017 in predstavlja poskus prepoznanja ljudi, ki so v svoji odsotnosti, oropani življenja, iztrgani iz lastne zgodovine in zakleti v ponavljajoče se migriranje, znotraj ureditev nacionalnih držav spričo krize fikcije moderne suverenosti postali tarča političnega nasilja. V centrih prisilnih zadrževanj predstavljajo njihove raztrgane kontinuitete med človekom in državljanom, med rojstvom in narodnostjo – med krvjo in zemljo – nezmožnost prihodnosti.

V fotografijah, video instalacijah, kolažih in besedilih avtor raziskuje normalizacijo "izrednega" stanja na evropskih mejah, ki jo predstavljajo žice, zidovi, droni, militarizacija in represija. Posledično projekt raziskuje prostore in stanja begunskih taborišč na evropski periferiji, ki so vzniknila po zaprtju t. i. balkanske begunske poti.  

_________________

Jošt Franko je končal magistrski študij na Goldsmiths University. Razstavlja doma in v mednarodnem prostoru, med drugim v Finnish Musem of Photography (2017), New York Photo Festivalu (2010), Koroški galeriji likovnih umetnosti (2019) in Museum Moderner Kunst Kärnten (2020). Franko je večkratni finalist prestižne nagrade Lange-Taylor  (Duke University) in večkratni prejemnik Pulitzerjeve štipendije. Redno objavlja fotoeseje v publikacijah in časopisih, med drugim v revijah in časopisih Time, New Yorker, The Nation, Le Monde Diplomatique, Newsweek, New York Times, La Repubblica in Washington Post.

Kustos razstave je Igor Španjol.

 

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Zemljevid