Poletni festival cvetov

Poletni čas v Arboretumu je radodaren z zelenjem in cvetjem. Veje se pozibavajo v topli poletni sapici in cvetovi razprejo svoje lističe vsakič, ko poletje naravi nakloni nekaj nežnega dežja. Ker se obdobje cvetenja od pomladi do jeseni v Arboretumu nikoli ne konča, smo ga poimenovali Poletni festival cvetov. Skozi poletje boste cvetoče prizore opazili na različnih delih parka.

Pot proti pristavi

Cvetoče vrtnice vas bodo pozdravile že ob vstopu v park. Na zelenem ozadju skrbno negovanih travnikov bodo z gredic zasijale pisane enoletnice, nasproti njih pa zbirka papeških vrtnic. V bližini pristave se lahko sprehodite skozi vrt dalij, ki bodo bogato zacvetele v avgustu, in si ogledate zasaditve užitnega balkonskega cvetja, ki vas bo nahranil tako estetsko kot tudi kulinarično. V korita bomo zasadili rastline, ki hkrati krasijo balkon in popestrijo krožnik – Za pojest’ lepo. Prelepe enoletnice najdete v visokih gredah, kjer boste našli modrovijoličasti patagonski sporiš (Verbena bonariensis), belo peščenico (Ammi majus), rožnato pajkovko (Cleoma spinosa) in žametne cvetove ščira (Amaranthus caudatus). V družbi drugih rastlin bodo nekatere gredice oranžno-rdeče, druge modro-vijolične, nekatere pa prisrčno pisane.

Rozarij in francoski vrt

Mimo pristave vodi pot prepolna begonij v rozarij, kjer vrtnice poklanjajo aromatično doživetje, ki je hkrati prava paša za oči. In ko oči razgibate z ogledovanjem vseh čudovito zaobljenih cvetnih lističev, si boste pogled lahko odpočili v simetriji in popolni urejenosti francoskega vrta v najstarejšem delu parka. Stroge linije bodo omehčale eksotične kane, igrive gavre in salvije.

Jezero Otočec in skalnjak

Od francoskega vrta nadaljujte sprehod mimo jezera Otočec, v bližini katerega se v senčni gredi pod veličastnimi krošnjami kavkaških oreškarjev razkazujejo cvetovi begonij in fuksij ter nato proti otroškemu igrišču mimo gredic s trajnicami, kjer boste presenečeni nad vsemi odtenki zelene v listov host, trav in plahtice in nad velikimi cvetovi maslenic. Pisana druščina cvetov se vam bo nasmehnila tudi v bližnjem skalnjaku.

Spodnji rozarij in zunanji parter

Prav skozi otroško igrišče vodi pot, ki vas pripelje do Spodnjega rozarija, kjer spet zaplavate v morje vrtničnih cvetov, in nato do zunanjega parterja s pisanimi zasaditvami.

Od tu vas drevored pospremi do izhoda, okrašenega s cvetovi hortenzij. Tik pred izhodom vam v pozdrav z gredice pomahajo pisane okrasne koprive, z željo, da bi vam park ostal v lepem spominu in da bi se vanj kmalu spet vrnili.

Vir: Arboretum Volčji Potok, Napovednik.com

Zemljevid