Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tete a tete)

Razstava fotografskih portretov zaradi velikega zanimanja podaljšana do 9. maja


 

V vseh prostorih Cankarjevega doma so skladno smernicami NIJZ zagotovljeni vsi pogoji za varen obisk razstav.

Razstave so odprte vsak dan od 10.00 do 19.00.

Vhod v Galerijo je s Prešernove ceste (iz Parka Sveta Evrope).

Vstopnice za ogled razstave Henrija Cartier-Bressona so naprodaj pred Galerijo, ogled ostalih razstav je brezplačen. Informacijsko središče (blagajna) CD je zaprto. Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si in ob delavnikih od 11. do 13. ure po T 01/2417-299.


Portret je sled neposrednega življenja, v njem je nekaj čarobnega.

Na svoji dolgi poklicni poti je Henri Cartier-Bresson ustvaril več sto portretov tako slavnih osebnosti kot neznancev. Razstavo sestavlja 121 portretov, ki jih je leta 1998 med negativi izbral za svojo knjigo Tête à Tête. Najzgodnejše podobe izhajajo iz tridesetih let, ko je kupil prvo lajko in po Evropi potoval s prijateljem Andréjem Pieyrom de Mandiarguesom. Tedaj je začel ostriti svoj fotografski slog. Zadnje, z vedrino prežete portrete je posnel ob koncu fotografske poti, ko se je odločil posvetiti svoji prvi strasti – risanju.

Zbrani portreti so občuten odsev 20. stoletja, odraz Cartier-Bressonovega dela ter njegovega okusa za literaturo in slikarstvo: od Pabla Picassa, Henrija Matissa, Simone de Beauvoir v štiridesetih letih, prek Marilyn Monroe, Alberta Giacomettija in Coco Chanel v šestdesetih do Roberta Doisneauja leta 1986. 
S temi upodobitvami Cartier-Bressonu uspe v enem samem trenutku ujeti večnost v očeh, "notranjo tišino prostovoljne žrtve".

Fotografov znani rek se glasi: "Portret je kot vljudnostni klic, ki traja petnajst ali dvajset minut. Kaj dlje ljudi ne gre vznemirjati, kot nadležen komar, željan krvi."

 

V sodelovanju s Fundacijo Henrija Cartiera-Bressona, Pariz

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid