Henri Cartier-Bresson: Iz oči v oči (Tete a tete)

Razstava je do 12. januarja odprta vsak dan od 10. do 19. ure

Vhod v Galerijo je s Prešernove ceste (iz Parka Sveta Evrope).

Vodenj po razstavi do nadaljnega ne bo. Informacijsko središče (blagajna) CD je zaprto. Vstopnice za ogled razstave so naprodaj pred Galerijo.

 

Portret je sled neposrednega življenja, v njem je nekaj čarobnega.

Na svoji dolgi poklicni poti je Henri Cartier-Bresson ustvaril več sto portretov tako slavnih osebnosti kot neznancev. Razstavo sestavlja 121 portretov, ki jih je leta 1998 med negativi izbral za svojo knjigo Tête à Tête. Najzgodnejše podobe izhajajo iz tridesetih let, ko je kupil prvo lajko in po Evropi potoval s prijateljem Andréjem Pieyrom de Mandiarguesom. Tedaj je začel ostriti svoj fotografski slog. Zadnje, z vedrino prežete portrete je posnel ob koncu fotografske poti, ko se je odločil posvetiti svoji prvi strasti – risanju.

Zbrani portreti so občuten odsev 20. stoletja, odraz Cartier-Bressonovega dela ter njegovega okusa za literaturo in slikarstvo: od Pabla Picassa, Henrija Matissa, Simone de Beauvoir v štiridesetih letih, prek Marilyn Monroe, Alberta Giacomettija in Coco Chanel v šestdesetih do Roberta Doisneauja leta 1986. 
S temi upodobitvami Cartier-Bressonu uspe v enem samem trenutku ujeti večnost v očeh, "notranjo tišino prostovoljne žrtve".

Fotografov znani rek se glasi: "Portret je kot vljudnostni klic, ki traja petnajst ali dvajset minut. Kaj dlje ljudi ne gre vznemirjati, kot nadležen komar, željan krvi."

 

V sodelovanju s Fundacijo Henrija Cartiera-Bressona, Pariz

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid