Mokulito litografija na lesu

Mokulito – litografija na lesu
Grafična delavnica, vodi umetnica Tihana Karlović
petek–nedelja, 5.–7. junij 2020 (12 ur)

Opis:
Tehnika mokulito je alternativna oblika klasične grafične tehnike litografije na les in prihaja z Japonske. V nasprotju s klasično litografijo za matrico uporabimo lipov les, jedkanje pa poteka brez kisline, tako je tehnika manj toksična. Odtis se lahko izvede na preši za globoki tisk, lesorez pa ročno ali na preši za litografijo. Mokulito kot litografijo označuje tudi bolj svobodno in ekspresivno oblikovanje matrice. Likovno je delavnica usmerjena v grafiko, ki omogoča pretiskovanje in kombiniranje s tehniko lesoreza. Cilj je širjenje znanja tehnike z novimi alternativnimi pristopi.

Potek:
12-urna delavnica poteka v Grafičnem ateljeju v MGLC. Po kratki demonstraciji mokulita sledi priprava skic/risb za matrico. Nato pripravimo lesene plošče za risanje z litografskim tušem, jih jedkamo in odtisnemo. Sledi priprava druge lesene plošče in risba na ploščo ter spet jedkanje in odtiskovanje druge matrice.

Delavnica poteka:
petek, 5. 6.: 17.00–20.00
sobota, 6. 6.: 10.00–18.00
nedelja, 7. 6.: 10.00–12.00

odmor za kosilo: 13.00–14.00

Delavnico vodi umetnica Tihana Karlović (Reka, Hrvaška).
Tihana Karlović (1985) je leta 2011 diplomirala na katedri za grafiko Akademije uporabnih umetnosti na Reki, smer likovna pedagogika, pri redni profesorici Maji Franković. Leta 2014 je končala enoletni podiplomski študij interdisciplinarne grafike na Akademiji likovnih umetnosti Eugeniusza Gepparta v Wroclawu (Poljska). Razstavljala je na več samostojnih in skupinskih razstavah na Hrvaškem in v tujini ter za svoje delo prejela več nagrad (W. Koshatsky kunst prize, Dunaj, 2013 in 2019; ExTempore Grožnjan 2019., ExTempore Piran 2019). Ustvarja na področju klasičnih grafičnih tehnik, risbe in knjige umetnika - objektov. Deluje tudi na področju izobraževanja in raziskovanja; od leta 2019 ima status svobodne umetnice.

Delavnica je namenjena udeležencem z znanjem na področju grafičnega ustvarjanja. Skupina je omejena na največ 8 oseb, prisotnost udeležencev je obvezna od začetka do konca delavnice.

Kotizacija: 90 eur.
Nudimo 15 % popust za člane Kluba prijateljev bienala ter 10 % popust za študente in brezposelne osebe.

Obvezna je prijava s prijavnico in opisom izkušenj in/ali predložitev portfelja.

Prijave zbiramo do zapolnitve mest na lili.sturm@mglc-lj.si.

Vabljeni!

Foto: Urska Boljkovac. Arhiv: MGLC.

Zunanje povezave: Povezava do prijavnice

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid