Andrej Škufca: Črni trg

Andrej Škufca: Črni trg
 
Razstava je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled od torka, 19. maja. 


Črni trg Andreja Škufce je kiparska instalacija, ki temelji na modularnem ponavljanju. Njeno telo predstavlja futuristično žival, sestavljeno iz naših sodobnih biotehničnih razbitin – naftovodov, oceanskih kablov iz optičnih vlaken, ugorjev, eksoskeletov in najzgodnejših oblik cevastih večceličnih mikroorganizmov. Pooseblja teorije modularnega oblikovanja in samosestavitve, ki ju Keller Easterling opisuje kot "prostorska programska oprema". Skulpture predstavljajo snov, ki se pretvarja v neskončne kombinacije, gladko črno snov, kakršno je Reza Negarestani opisal kot "črna trupla sonca". Izhaja iz znanstvenofantastičnih narativov, pri tem pa uteleša biotehnični korpus najnovejšega spekulativnega oblikovanja in teorije. Ta prostorski univerzum je zamišljen kot razgrinjajoči se narativ, ki ga mora opazovalec prečkati. Med teorijo in skulpturo pojavljajoče se dojemanje slika scenarij zastrašujoče, a odprte prihodnosti.
 
Kuratorka razstave je Àngels Miralda.
 
Andrej Škufca (1987) je študiral likovno umetnost v Haagu (KABK) in Ljubljani (ALUO) in leta 2014 diplomiral. Njegovo delo se predstavlja kot kompleksen sistem, ki ga zaznamujejo tehnološko oblikovanje, procesi industrijske proizvodnje in sintetični materiali. V instalacijah ne združuje le tehnoloških in fikcijskih elementov, ampak oblikuje tudi potopitvena in na videz animirana okolja, v katerih človeški agenti nimajo več osrednje vloge. Škufčeva dela so vključena v zbirko Muzeja sodobne umetnosti Metelkova. Je tudi urednik revije ŠUM.


Veselimo se vašega obiska. Upoštevali bomo vse varnostne ukrepe, ki bodo ščitili obiskovalce in zaposlene v MGLC. Prosimo vas, da upoštevate ukrepe za preprečevanje širitve okužbe v skladu z navodili NIJZ, da nosite zaščitno masko in se držite predpisane medsebojne razdalje. Obiščite nas le, če nimate znakov okužbe dihal.

Vir: Napovednik.com, Mednarodni grafični likovni center - MGLC

Naročite se na email listo prireditelja Mednarodni grafični likovni center - MGLC:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid