Zoran Mušič: Obsojeni na upanje - risbe iz Dachaua

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: torek, 5.5.2020 do nedelja, 5.7.2020
  • Kje: Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

Razstava izbora dachauskih risb Zorana Mušiča iz leta 1945, in sicer v sklopu stalne razstave umetnosti 20. stoletja v Moderni galeriji.
23 risb so leta 2016 odkrili v arhivih Narodnega združenja italijanskih partizanov, eno pa v Pokrajinskem inštitutu za zgodovino osvobodilnega gibanja v Furlaniji – Julijski krajini. Risbe so bile leta 2018 prvič razstavljene v tržaškem muzeju Revoltella, ki je risbe prevzel v hrambo. Na razstavi v Moderni galeriji jih spremljajo še dachauske risbe iz Slovenije in ožji izbor del na papirju iz cikla Nismo poslednji... iz javnih in zasebnih zbirk v Sloveniji in Italiji. Celoto spremljajo odlomki iz pričevanj preživelih iz nacističnih taborišč in tistih, ki so jih osvobajali. Razstava je posvečena Erichu Fischerju. Pričevanje o njegovem življenju v Auschwitzu prav tako spremlja razstavljena Mušičeva dela.
Častno pokroviteljstvo razstave: Skupnost internirancev Dachau (Ljubljana), Legebitra, Judovska skupnost Italije (Trst).

Kustos: Marko Jenko
Oblikovanje razstave: Bevk Perović arhitekti

Več.

 

Zunanje povezave: www.mg-lj.si/si/razstave/2791/razstava-zoran-music-obsojeni-na-upanje/

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Zemljevid