Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije (2019-2020)

Pridruži se mestu, ki bere!

V Mestni knjižnici Ljubljana smo projekt podaljšali do 8. septembra (začetek Nacionalnega meseca skupnega branja).

Zaključek projekta bomo pripravili v mesecu oktobru.

Ostanite zdravi in berite še naprej z nami!

ekipa Mesta bere

 

Tudi deveto sezono branj pri projektu Mesto bere začenjamo na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, ko bomo pričeli z branji avstralske in novozelandske literature. V bralnem projektu lahko sodelujete člani Mestne knjižnice (16+), ki boste v času trajanja projekta prebrali vsaj 5 knjig z aktualnega seznama priporočenih knjig in nam do 8. septembra 2020 poslali izpolnjen obrazec ali izpolnili e-obrazec na spletni strani.

Tudi na letošnjem bralnem seznamu je 60 zanimivih knjižnih naslovov avstralskih in novozelandskih avtorjev, ki skozi zgodbe zrcalijo zanimivo kulturo, raznolikost, naravo puščave, morja in gor, velika mesta in samotne farme, prve naseljence in kazenske kolonije, srečanja kulture in običajev staroselcev, Aboriginov in Maorov, z vdorom belih priseljencev in zahodne kulture ter literarnoknjižni utrip sodobnega urbanega življenja v Avstraliji in Novi Zelandiji.

O knjigah
Avstralsko književnost med drugim predstavljamo z Nobelovim nagrajencem Patrickom Whiteom – za zdaj še vedno edinim dobitnikom te nagrade s tega področja sveta – in romanom Voss. Na seznamu je pisateljica Miles Franklin, po kateri so poimenovali najbolj znano avstralsko nagrado za področje literature Miles Franklin Literary Award. Predstavljamo jo z romanom Moja sijajna kariera. Med avstralskimi avtorji na seznamu knjig so med drugimi še David Malouf, prejemnik številnih nagrad, tudi mednarodnih, z Umišljenim življenjem, pa pisatelj Peter Carey z romanom Oscar in Lucinda, za katerega je prejel Bookerjevo nagrado in še en Bookerjev nagrajenec iz Avstralije, Richard Flanagan s knjigo Ozka pot globoko do severa in drugi.

Med novozelandskimi avtorji in avtoricami je na seznamu morda v svetu najbolje poznana novozelandska pisateljica Janet Frame s svojo zbirko kratkih zgodb, zbranih v zbirki Vstopate v človeško srce in druge zgodbe, ki smo jo lahko bolje spoznali tudi zaradi odmevnega filma Angel za mojo mizo. Z romanom Makutu predstavljamo C. K. Steada, novozelandskega pisatelja iz Aucklanda, literarnega kritika in dobitnika več literarnih nagrad. Med novozelandskimi avtorji maorskih korenin je na našem seznamu Witi Ihimaera s knjigo Ponesite me domov, njegova knjiga Legenda o jezdecu kitov je dobila svojo odslikavo tudi v filmski različici.

Kako sodelovati?
Če boste v času trajanja projekta prebrali 5 knjig s seznama priporočenih knjig in nam do 8. septembra 2020 poslali izpolnjen obrazec ali izpolnili e-obrazec na spletni strani, se boste potegovali za glavno nagrado našega sponzorja, vikend paket za dve osebi v Bohinj ECO Hotelu.

Projekt Mesto bere ... zgodbe iz Avstralije in Oceanije, ki ga tudi letos pripravljamo tudi v sodelovanju z Mladinsko knjigo, Knjigarno Konzorcij, zaključujemo s prireditvijo in podelitvijo nagrad junija 2020.

"Življenje je pekel, toda obstajajo vsaj nagrade," je zapisala ena od avtoric z aktualnega seznama knjig Mesta bere Janet Frame. Tudi branje je lahko nagrada.

Ljubitelji branja, pridružite se nam tudi letos!

Pomembni datumi
Začetek projekta: 3. december 2019
Rok za oddajo obrazcev: 8. september 2020

Zunanje povezave: Mesto bere

Vir: Napovednik.com, Mestna knjižnica Ljubljana

Zemljevid