Zgodovinske in umetnostne zbirke

Zgodovinske in umetnostne zbirke
Izbrani predmeti, ki so jih od 14. stoletja do danes izdelovali in uporabljali na naših tleh ter so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence

Po domala dvestotih letih zbiranja vsakovrstnih predmetov, ki so se izdelovali in uporabljali na naših tleh in so značilni in pomembni za Slovenijo in Slovence, je od leta 2008 odprta stalna študijska razstava izbranega gradiva. Na ogled je v stavbi Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova.
 V prvem nadstropju se obiskovalci lahko seznanijo z razvojem sedežnega in shrambnega pohištva ter ur in svetil v Sloveniji od 16. stoletja naprej, s pivskim posodjem in drugimi muzealijami iz stekla, keramike in porcelana, z devocionalijami in zapuščino sabljača Rudolfa Cvetka.

V drugem nadstropju so študijske zbirke starega orožja in kovine, sakralnega tekstila, igrač, zapuščina telovadca Borisa Gregorke ter slikarska zbirka, dopolnjena z izbranimi glasbenimi inštrumenti. Na razstavi je več kot dva tisoč petsto predmetov, za katere skrbijo sodelavci Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije.

Sprehod skozi zbirke je zanimiv prav za vsakogar. Avtentične muzealije govorijo o načinih življenja in dela na Slovenskem skozi zadnjih pet stoletij, o ustvarjalnosti in spretnosti naših prednikov in pomenijo neizčrpen vir navdiha za nove generacije. Mnogi eksponati so povezani z znamenitimi možmi in ženami ter z mesti, vasmi in gradovi po vsej državi. Pred obiskovalcem se razprostre izjemna pestrost zvrsti, oblik in okrasov, materialov in tehnik izdelave, ki so se spreminjali skozi kulturno zgodovino od gotike, renesanse, baroka, rokokoja in klasicizma do empira, bidermajerja, historizma, secesije, art dekoja in modernizma.

Na ogled so zbirke

  • Galerija stolov + svetil
  • Slavnostni banket (zbirka keramike in stekla)
  • De voto (devocionalije)
  • Sokolski telovadec & atlet (športnik in trener Boris Gregorka)
  • Galerija omar + ur
  • Vojska čuva sedem zakladov (kovina in orožje)
  • Sakralni tekstil
  • Vse za otroka
  • Prvi slovenski olimpionik (športnik in trener Rudolf Cvetko)
  • Elipse umetnosti + glasbe (slike in glasbeni inštrumenti)

S pomočjo Googlovega Kulturnega inštituta si lahko obe nadstropji Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova, kjer domujejo Zgodovinske in umetnostne zbirke, ogledate tudi virtualno. Povezavo najdete spodaj.

Zunanje povezave: Virtualna razstava Zgodovinske in umetnostne zbirke

Vir: Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Narodni muzej Slovenije – Metelkova:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid