Marie Curie Hysterie

Igralka v reklami Nina Ivanišin
Harmonikar v Lajni barbarstva Uroš Jezdić


Mokumuzikal Marie Curie – Hystérie je avtorski projekt Iniciative za mokumentaristično gledališče. Ustvarjalce je navdihnil roman Knjiga o Blanche in Marie švedskega prozaista in dramatika Pera Olova Enquista o fiktivnem prijateljstvu med realnima zgodovinskima osebnostma Nobelovo nagrajenko za fiziko in kemijo Marie Skłodowsko Curie (1867–1934) in znano histerično pacientko iz pariškega sanatorija La Salpêtrière Blanche Marie Wittman (1859–1913).

Ustvarjalci se vsebinsko osredotočajo na zgodovinska dejstva, ki so zaznamovala življenje obeh protagonistk, in jih nadgrajujejo z raziskavo zgodovinskih virov, ki razširjajo njuno intimno zgodbo. Razpira se problem znanosti, ki skupaj z napredkom prinese tudi zlorabe, tako v polju psihiatrije kot kemije. Muzikal z uporabo sredstev mokumentarističnega gledališča začrta paralele med prelomom devetnajstega stoletja v dvajseto in začetkom enaindvajsetega, se poigrava s formo muzikala, monodrame in performasa ter prek transformacij igralke Tine Vrbnjak v različne zgodovinske osebe posega v zakoreninjene stereotipe in prepričanja. Vsako znanstveno odkritje zamaje lastne temelje in izpodriva dotedanja prepričanja, a hkrati vzpostavlja tla za nove predsodke, domneve in zmote.

Mokumuzikal Marie Curie – Hystérie spregovori o vsem tem s kritično distanco in performativnim humorjem.

Za pomoč pri realizaciji projekta se zahvaljujemo Ivanu Peternelju, Maji Sever, Petru Uhanu, Primožu Klavsu, Aljažu Jovanoviću, Svetozaru Poliču, Gledališču Glej, Hiši eksperimentov in drug drugemu.

Vir: SNG Drama Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid