10 nasvetov svojcem, ki imajo osebe z demenco v domu upokojencev

Na Spominčici – Alzheimer Slovenija smo pripravili nasvete svojcem oseb z demenco, ki so nastanjeni v Domovih za upokojence. Z njimi želimo vsem svojcem oseb z demenco in njihovim najbližjim obolelim z demenco vsaj malo olajšati nastalo situacijo zaradi koronavirusa COVID 19.

 

10 nasvetov svojcem, ki imajo sebe z demenco v domu upokojencev:

- Pomembno je, da se zavedate, da je v času epidemije na prvem mestu življenje in zdravje vseh oseb, tako tudi vaših oseb z demenco.

- Pogovorite se s socialno službo v domu in skupaj poiščite način, kako bi lahko ohranili stike z vašim bližnjim: možnost video klica, možnost dnevne objave ali mail sporočila, kaj stanovalci počnejo, vprašajte, če lahko vašega bližnjega večkrat spodbudijo in mu pomagajo, da vas pokliče.

- Obiski v domovih ter zbiranje in druženje nasploh so prepovedani z razlogom poskrbeti za zdravje in življenje ranljivih skupin, kamor spadajo tudi osebe z demenco.

- Četudi bližnjega ne morete obiskati, mu morda lahko napišete pismo, zraven pošljete najnovejšo fotografijo najožjih družinskih članov in prosite osebje v domu, naj jim pismo prebere in izroči fotografijo. Ali mu s pomočjo osebja v domu pošljite video posnetek. 

- Pomembno je, da se zavedate, da je za vašega bližnjega v domu dobro in varno poskrbljeno.

- Ne očitajte si, da ne naredite nič, ker naredite vse, kar je v danih razmerah mogoče. 

- Poskrbite za svoje zdravje in počutje, da boste po epidemiji imeli moč, da boste z vašim bližnjim ponovno vzpostavili stik in se spet povezali.

- Pomislite, kaj lahko naredite zase, kar ste si že dolgo želeli pa vam je vedno zmanjkovalo časa. 

- Situacija, v kateri smo se znašli, je nova, ampak razmišljajmo pozitivno in se vsak dan opomnimo, da bo minila. 

- Ostanite doma in sledite preventivnim ukrepom, s tem bomo hitreje zajezili virus in bomo spet lahko normalno zaživeli ter se videli z našimi svojci. 

 

SPOMINČICA vam je na voljo na svetovalnem telefonu: 059 305 555

ali pišite na: svetovanje@spomincica.si.

Zunanje povezave: 10 nasvetov

Vir: Napovednik.com, Spominčica - Slovensko združenje za pomoč pri demenci

Zemljevid