Miha Erič: Pogledi

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: torek, 25.2.2020 do petek, 27.3.2020
  • Kje: Hostel Celica, Ljubljana
  • Prireditelj: Hostel Celica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

OTVORITEV RAZSTAVE: 25. 2. 2020 OB 20:00

Miha Erič (1991) se kot likovni ustvarjalec v prostorih hostla Celice predstavlja tretjič.

Prvič se nam je marca 2017 s serijo barvnih linorezov, ki so nastali med trimesečno turnejo po ZDA z njegovo glasbeno skupino Prismojeni profesorji bluesa. Seriji linorezov s skupnim naslovom Amerika je po številnih pozitivnih odzivih sledila serija novih grafik, večinoma lesorezov, pri katerih je umetnik v soustvarjanju z naravo (poseben užitek so mu predstavljali odtisi, ki jih je dobil z različnimi vrstami lesa) tematsko prepletal domišljijski svet z realnim, sedanjost s preteklostjo. Na Mihovem "kalejdoskopskemu vrtiljaku", kjer se nam je dozdevalo, da smo prepoznali vpliv tako stare japonske klasike kot Birolle in Jakca, pa seveda ni manjkalo tako značilnega in prepoznavnega eričevskega humorja.

Z razstavo "Tam, kjer sem bil, in tam, kjer še nisem bil" se je v Celici predstavil konec leta 2018.

Tokratna razstava nosi naslov Pogledi. Gre za novo serijo barvnih lesorezov, linorezov in bakrorezov, v kateri nas umetnik popelje v svoj svet – svet improvizacije, domišljije, idile ... –, ki ga doživimo na nek način anahronistično (zaradi same tehnike, ki je v sodobnem času zaradi dolgotrajnega postopka tako rekoč v zatonu), po drugi strani pa nas ravno ta anahronizem očara in ponese tja, kamor umetnik želi.

Miha Erič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (smer ilustracija). Je izjemno plodovit ustvarjalec tako na likovnem kot glasbenem področju. V Celici ga že dobro desetletje poznamo kot glasbenika; še kot srednješolec je prihajal na Celične jame, kasneje pa na našem odru nastopil v različnih zasedbah (Prismojeni profesorji bluesa, Smet, Samuel blues in Miha Erič, Ljudski blues ...).

Po odprtju bo na koncertu iz cikla Sozvočja sveta nastopil skupaj z duom Aritmija.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju s KUD Sestava.

Vir: Hostel Celica, Napovednik.com

Zemljevid