Peter Bence

Klavirski koncert Prireja: Predodrom d. o. o.

Mednarodno priznan madžarski virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence je prava senzacija zadnjih let, saj je široko občinstvo pridobil prek aktulanih spletnih kanalov in s priredbami skladb popularnih glasbenikov. Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe z vsega sveta.


Je pa umetnik zagotovo še veliko več. Svojo glasbeno pot je začel z igranjem klavirja pri dveh letih, kot nadarjen otrok je nadaljeval izobraženje na glasbeni šoli v rojstnem kraju Hajduboszormeny na Madžarskem. Kaj kmalu je dobil status čudežnega dečka in se še kot osnovnošolec začel šolati na Akademiji za glasbo Franza Liszta v Debrecenu. Svojo prvo skladbo – v njej je bilo slišali močan vpliv Mozarta in Chopina – je napisal pri sedmih letih, pri enajstih pa je že posnel svoj prvi solo album. Klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem začel izpopolnjevati na Akademiji Berklee v Bostonu, v Združenih državah Amerike, kjer je virtuoznost in izvirnost prikazal v veliko glasbenih žanrih, še posebej filmskih, je bilo pa nedvomno slišati, da je na njegovo glasbeno izraznost vplivala predvsem glasba Michaela Jacksona.

Januarja 2012 se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, ko se je v minuti dotaknil klavirskih tipk kar 765-krat. Dosežek, kot ga še ni bilo. V letu 2015 pa se je ob njegovi različici Jacksonove skladbe Bad na YouTube kanalu samo v nekaj dneh nabralo deset milijonov ogledov in tako je ta postala spletni video hit. Dandanes je ogledov vseh Petrovih videoposnetkov (YouTube + Facebook) že več kot štiristo milijonov.

Petrovi koncerti so paša za oči in ušesa. O tem so se prepričali vsi, ki so v zadnjem letu obiskali koncerte v več kot dvajsetih državah na štirih celinah. Vabljeni na popotovanje od klasične do filmske glasbe, od rocka do popa, od Bacha do Michaela Jacksona in skupine Queen.
 

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid