Črkoslikarije: ART DECO

  • Kaj: Slikarska delavnica /obvezne prijave najkasneje 2 uri prej
  • Kdaj: sobota, 13.2.2021 od 17.30 do 19.00
  • Kje: Čolnarna Tivoli, Park Tivoli Ljubljana
  • Prireditelj: Črkoslikarije
  • Vstopnina: 15 EUR z vsemi materiali
  • (Primerno za osnovnošolce, zahtevnost prilagojena starosti)

ART DECO … ali kako enostavno ustvariti nekaj elegantno razkošnega

Črkoslikarije bodo skočile v obdobje med obema vojnama, ko se je uveljavil umetniški slog Art Deco. Takrat se je močno razširila kultura filma, fotografije, tiska, posterjev pa tudi oglaševanja – predvsem v ZDA se je razmahnilo tudi potrošništvo. Za ta slog so bile značilne čiste geometrijske oblike, močne vertikalne linije, egipčanski vzorci (Tutankamonovo grobnico so odkrili leta 1922), krom, steklo, svetleče tkanine, ogledala, stilizirane podobe letal, avtomobilov, križark, nebotičnikov ter pridih luksuza. Vrste pisav so bile prav tako podrejene geometrijskim oblikam, pogosto so vsebovale tudi elegantno dekoracijo. Krasile so napise na kinodvoranah, gledališčih, prestižnih klubih ter elegantnih plakatih.

Naslikali bomo svetlečo, elegantno majuskulo (veliko črko � )


Črkoslikarije so poučne in zabavne delavnice za osnovnošolce, na katerih se slika: črke! (in številke in ločila in mogoče še kaj podobnega).

Lokacije so različne.

Obvezne prijave na: crkoslikarije@gmail.com ali
na crkoslikarije.si/kontakt/


V uvodni zgodbi vsakič spoznamo drugo pisavo iz nekega zgodovinskega obdobja, umetniškega gibanja ali posebne priložnosti. Sprehodimo se po razgibani zgodovini: spoznamo kako se je rodila naša pisava – latinica, srečamo srednjeveške okrašene inicijale, odkrivamo pestrost kaligrafskih tehnik, lepoto prvih tiskanih črk, posebne plakatne črke 19. stoletja in se pomudimo v razgibanem 20. stoletju z raznolikimi umetniškimi gibanji (bauhaus, art deco, modernizem, popart itn.) Nato s čopičem in barvami ustvarimo črko ali besedo na za to posebej pripravljeno ploščo ter domov odnesemo pravo pravcato umetniško črkoslikarijo.

Vsaka edicija delavnice je svojevrstna, zato pridi in se nam pridruži, skupaj se bomo imeli res fino!

Vir: Črkoslikarije, Napovednik.com

Zemljevid