ODPOVEDANO! Modri 7 in izven: Poklon Leningradu

ODPOVEDANO!

POKLON LENINGRADU

Orkester Slovenske filharmonije
Aziz Šohakimov, dirigent

Joseph Haydn: Simfonija št. 100 v G-duru, Hob. I: 100, "Vojaška"
Dmitrij Šostakovič: Simfonija št. 7 v C-duru, op. 60, "Leningrajska"

Mladi uzbekistanski dirigent Aziz Šohakimov je vse bolj pronicljivo in cenjeno dirigentsko ime koncertnih in opernih odrov. Trenutno je glasbeni vodja Filharmoničnega orkestra Tekfen iz Turčije, kapelnik Nemške opere na Renu v Düsseldorfu in prvi gostujoči dirigent Verdijevega orkestra v Milanu. Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo koncert začel s Simfonijo v G-duru Josepha Haydna. Čeprav je polna dramatičnega izraza, ritmičnega naboja in nosi vzdevek "Vojaška", v resnici ni povezana z vojno. To ime so ji nadeli predvsem zaradi drugega stavka, v katerem je skladatelj uporabil triangel, činele in veliki boben ter vzklike fanfar.

Drugače pa je s Simfonijo v C-duru Dmitrija Šostakoviča, imenovano "Leningrajska", ki je pomenljivo povezana z drugo svetovno vojno. Šostakovič je svojo sedmo simfonijo dokončal decembra 1941 med nacističnim obleganjem Sankt Peterburga, tedaj Leningrada, iz katerega so skladatelja evakuirali. Ker ga niso želeli sprejeti med vojaške sile, se je svojemu mestu in pogumnim prebivalcem, ki kljub lakoti niso klonili pred sovražnimi silami, poklonil z glasbo. Veličastno in povedno simfonično delo je bilo v letu 1942 kot simbol upora izvedeno v več deželah sveta, najbolj pretresljiva in ganljiva pa je bila avgustovska izvedba v še vedno obleganem Leningradu s sestradanimi glasbeniki, ki so z zadnjimi močmi človeštvu spregovorili prek Šostakovičeve mojstrovine.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na velja 5-% popust.

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Zemljevid