Oranžni 8: Imperator

Orkester Slovenske filharmonije Dirigent: Simon Krečič. solistka: Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir

Program
Alojz Srebotnjak, Naturae vox – Klic narave
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58
Ludwig van Beethoven, Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, "Imperator"

Oranžni abonma zaokroža 75 let koncertne poti Dubravke Tomšič Srebotnjak, legende slovenskega pianizma. Svoj prvi recital je imela pri petih letih, leta 1955 je bila izbrana za največji glasbeni talent ZDA v starosti 12–16 let, pri 17 letih je diplomirala z dvema posebnima nagradama na sloviti šoli Juilliard v New Yorku.

Njena veličastna pianistična pot z več kot pet tisoč koncerti jo je vodila po najimenitnejših svetovnih koncertnih prizoriščih na vseh kontinentih in jo povezala v sodelovanja z eminentnimi dirigenti. Njeni posnetki so izšli na skoraj stotih zgoščenkah. Je tudi zaslužna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Ob svojem 80. življenjskem jubileju se od abonmajskega občinstva poslavlja z Orkestrom Slovenske filharmonije, s katerim sodeluje že 60 let.

Pod taktirko Simona Krečiča bo z orkestrom izvedla kar dva klavirska koncerta Ludwiga van Beethovna. Koncert za klavir in orkester v G-duru preseneti s klavirskim solom osrednjega motiva pred orkestralnim uvodom. Vrh petih Beethovnovih klavirskih koncertov je poslednji, Koncert za klavir in orkester v Es-duru, ki si je s svojo ognjevito virtuoznostjo in simfonično razsežnostjo prislužil naziv "Imperator". Program začenja delo Naturae vox – Klic narave enega najvidnejših slovenskih ustvarjalcev, Alojza Srebotnjaka, pokojnega življenjskega sopotnika Dubravke Tomšič Srebotnjak. Kompozicijo je študiral pri Lucijanu Mariji Škerjancu in se študijsko izpopolnjeval v tujini. Zgodaj je opozoril na svoj izjemen čut za vokal in ekspresivnost. Skladateljsko je zorel s ciljem "izpovedovanja lastne notranjosti".  

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid