20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: sreda, 1.1.2020 do četrtek, 31.12.2020
  • Kje: Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

Stalna postavitev: 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi

Razstava 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi tradicionalno linearnost kronološke postavitve modernističnih del prekinja s problemsko linijo avantgard in partizanske umetnosti, ki enakovredno vstopata v nacionalno zgodovino umetnosti in jo tako obenem tudi prevprašujeta.

Razstava se pričenja z vstopom likovnega modernizma v slovenski prostor, konča pa se z desetdnevno vojno v času osamosvojitve Slovenije. Novosti so predvsem vključitev avantgarde dvajsetih let in druga rekonstrukcija Tržaškega konstruktivističnega ambienta (1927), ki sta jo vodila Dragan Živadinov in Miha Turšič (Zavod Delak), partizanska umetnost, fotografija in pregled umetnostnega sistema na Slovenskem v 20. stoletju. 
Razstava obiskovalcu omogoča drugačen pristop: zasnovana je tako, da ne ponuja zgolj ene, linearne poti skozi razstavo, temveč si obiskovalec lahko poleg problemske poti (od vstopa likovnega modernizma v slovenski prostor, avantgarde dvajsetih let, partizanske umetnosti, OHO-ja in do retroavantgarde 80-ih let), ki ga opozarja na veliko vprašanje vozlov med umetnostjo, politiko in življenjem, sam poljubno izbere še tisto, ki mu glede na zanimanje najbolj ustreza. Razpored dvoran, ki je osnova problemske poti, na samem začetku, ob vstopu v prvo, Groharjevo dvorano omogoča pogled na konec razstave, ne pa tudi zgodovine. Vstopov v 20. stoletje je vsekakor več.

Več:

 

Zunanje povezave: www.mg-lj.si/si/razstave/289/20-stoletje-kontinuitete-in-prelomi/

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Zemljevid