Modri 5 in izven: Ljubezen in glasba

LJUBEZEN IN GLASBA

Orkester Slovenske filharmonije
Dmitrij Liss, dirigent
Sergej Krilov, violina

Lucijan Marija Škerjanc: Gazele, sedem orkestralnih pesnitev
Sergej Prokofjev: Koncert za violino in orkester št. 2 v g-molu, op. 63
Igor Stravinski: Petruška

Modri abonma se v letu 2020 nadaljuje s ciklom sedmih orkestralnih pesnitev Gazele Lucijana Marije Škerjanca. Tako se ob 120. obletnici skladateljevega rojstva začenja obeležitev spomina na eno ključnih slovenskih glasbenih osebnosti. Škerjanc je glasbeno življenje na Slovenskem v minulem stoletju zaznamoval, bodril, usmerjal in krojil kot pianist, dirigent, glasbeni pisec, kritik, dolgoletni profesor novih generacij skladateljev na ljubljanskem konservatoriju in akademiji, kot direktor Slovenske filharmonije in plodovit skladatelj izrazito liričnega jezika, napolnjenega z impresionistično barvitostjo.

Spored sestavlja še glasba ruskih sodobnikov; zvočno razgiban Koncert za violino in orkester št. 2 Sergeja Prokofjeva bo odprl violinski solo Sergeja Krilova. Imenitni ruski violinski virtuoz koncertira kot solist s svetovnimi orkestri, kot komorni glasbenik v sodelovanju z najvidnejšimi glasbenimi umetniki in je tudi dirigent, od leta 2008 glasbeni vodja Litovskega komornega orkestra. Petruška nosi podpis Igorja Stravinskega. Delo je ustvaril na pobudo znamenitega impresarija Sergeja Djagileva za ansambel Ruski balet (Ballet Russes). Balet burlesknih scen prikazuje zgodbo nesrečnega junaka Petruške in prinaša živopisno melodično in ritmično invencijo v mojstrski orkestraciji. Dirigentsko palico bo vihtel cenjeni ruski maestro Dmitrij Liss, dolgoletni šef dirigent Uralskega filharmoničnega orkestra, ki je ta sestav ponesel na zavidljivo umetniško raven, in od sezone 2016/17 tudi šef dirigent Južnonizozemke filharmonije.

Vstopnice:
Cankarjev dom
Informacijsko središče in prodaja vstopnic
T +386 1 2417 299
F +386 1 2417 322
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču CD (podhod Maximarketa) vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvijo.
Imetniki kartic (NLB, Eurocard, Visa, Diners, American Express) si lahko vstopnice zagotovite po T +386 1 2417 300.
Pri spletnem nakupu na velja 5-% popust.

Vir: Slovenska filharmonija, Napovednik.com

Zemljevid