Zvoki mladih

Benjamin Burger, klarinet
Kaja Sešek, violina
Tea Andrijić, klavir


Benjamin Burger, klarinet, Tea Andrijić, klavir

Francis Poulenc : 
Sonata za klarinet in klavir, FP 184

Tomaž Habe: 
Tako in tako

Charles-Marie Widor: 
Introdukcija in rondo, op. 72

*

Kaja Sešek, violina, Tea Andrijić, klavir

Lucijan Marija Škerjanc:
Intermezzo romantique

Ludwig van Beethoven:
Sonata za violino in klavir št. 7 v c-molu, op. 30, št. 2

Benjamin Burger se je začel učiti klarinet v Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu pri profesorju Roku Šincku. Tekom šolanja je prejel številne nagrade, med drugimi zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu, zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju EMONA ter zlato plaketo in prvo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. V času srednješolskega izobraževanja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorju Petru Kudru je med drugim prejel zlato plaketo in drugo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG (2016), drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Carlino v Italiji (2016), prvo nagrado in posebno plaketo G. Rossini na mednarodnem tekmovanju Carlino (2018) in zlato plaketo, prvo nagrado ter priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe na državnem tekmovanju TEMSIG (2019). V letu 2018 je s Simfoničnim orkestrom Novo mesto solistično izvedel Concertino za klarinet skladatelja C. M. von Webra. Od leta 2019 se izobražuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Jožetu Kotarju, kjer poleg solističnega udejstvovanja deluje tudi v komornih sestavih.  V tekočem študijskem letu je nastopil  v duetu klarinetov s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije ter solistično tekmoval na mednarodnem tekmovanju v mestu Carlino, kjer je prejel drugo nagrado. Je reden član Pihalnega orkestra Krka in Simfoničnega orkestra Novo mesto. S Pihalnim orkestrom Krka je leta 2019 solistično nastopil z virtuozno skladbo Guisganderie. Poleg študija se redno izobražuje na seminarjih in mojstrskih tečajih pri priznanih domačih in tujih pedagogih.

Kaja Sešek, rojena leta 2000, se je začela učiti violino pri petih letih pri svojemu očetu Arminu Sešku. Z dvanajstimi leti se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, s petnajstimi leti pa je postala študentka Akademije za glasbo Ljubljana, kjer študira pri profesorju Gorjanu Košuti. V svojem glasbenem udejstvovanju je prejela mnoge nagrade: dve zlati plaketi na Temsigu, drugo nagrado na Temsigu v duu s sestro Ano, drugo nagrado na tekmovanju Leon Pfeifer leta 2015, prvo nagrado in 100 točk na tekmovanju Svirel leta 2016, več prvih nagrad z osvojenimi 100 točkami na Stringfestu v Sremski Mitrovici (s sestro Ano sta bili leta 2015 v duu razglašeni za laureata kategorije za komorno glasbo), prvo nagrado in 100 točk  na tekmovanju Ars nova in drugo nagrado na tekmovanju Primož Ramovš za komorno glasbo s sestro Ano. Imela je dva recitala za GML in recital v okviru cikla Mladi virtuozi. Dvakrat je nastopila kot solistka z Orkestrom Slovenske vojske. Imela je recitale v Beogradu, Trstu, Grožnjanu, Splitu, Dubrovniku, Makarski, Logatcu, Nazarju in Sežani. Udeležila se je seminarjev profesorja Igorja Ozima, Wonji Kim Ozim, Vesne Stanković, Latice Honda Rosenberg, Ute Hasenauer, Gorjana Košute in Armina Seška. 

Pianistka Tea Andrijić, rojena 1987 v Beogradu, je nižjo in srednjo glasbeno izobrazbo pridobila na Glasbeni šoli Stevana Stojanovića Mokranjca v Beogradu v razredih profesoric Tijane Dimitrijević in Esme Musić. Je dobitnica diplome za najboljši maturitetni izpit iz klavirja v letu 2003. S šestnajstimi leti je bila kot posebej nadarjena sprejeta na Akademijo za glasbo v Beogradu. Študirala je v razredih profesorja Aleksandra Serdarja in Ninoslava Živkovića, diplomo je opravila z odliko. V času šolanja se je uspešno udeležila številnih mednarodnih tekmovanj, kot so: Petar Konjović, dr. Vojislav Vučković, Isidor Bajić, Bijenale, Gradus ad Parnasum, EPTA, Davorin Jenko, kjer je dosegla prestižne rezultate in bila petkratna prejemnica naziva laureat. Bila je tudi dobitnica štipendij Emil Hajek in Yamaha kot najbolj obetavna študentka. Za sodelovanje z mladimi talenti je bila na mednarodnih tekmovanjih Jaroslav Kocijan, Bravo in String Fest večkrat nagrajena za najboljšo klavirsko spremljavo. Nastopala je kot solistka, komorna glasbenica in klavirska sodelavka v Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Italiji, Nemčiji, Romuniji, Belgiji, Indoneziji in na Češkem. Deset let je uspešno delala kot profesorica klavirja in klavirska spremljevalka, od tega sedem let na Šoli za glasbene talente v Ćupriji. Od leta 2017 je zaposlena kot strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Vir: Glasbena mladina ljubljanska, Napovednik.com

Zemljevid