Fotografija na kavču: Victor Burgin

Na letošnjem dogodku "Fotografija na kavču" gostimo britanskega umetnika in vplivnega teoretika Victorja Burgina.

Njegovemu predavanju Kaj je kamera? Kje je fotografija? bosta sledila predstavitev nove številke revije Fotografija (Kamera in aparat: izbrani spisi Victorja Burgina) ter pogovor z Victorjem Burginom in Ilijo T. Tomanićem, piscem spremne besede k slovenskemu prevodu; pogovor bo moderiral Jan Babnik, glavni in odgovorni urednik revije Fotografija. Dogodek bomo zaključili z razprodajo preteklih številk revije.

Pogovor se bo dotaknil vprašanj, ki jih odpirajo številni Burginovi eseji – od vprašanj razlik med dokumentarno in umetniško fotografijo ter njunima družbenima vlogama, vprašanja, kaj je sodobna kritična umetnost, do vprašanj o tem, kaj danes pomeni "razumeti fotografijo", s katerimi pojmi in pristopi jo skušamo dešifrirati (psihoanalitična semiotika, vizualna retorika, nezavedno, skopofilija, aparat, fetišizem, pogled) in kaj je njena vloga v sodobnosti. V Burginovih delih se nenehno prepletajo pojmi umetnosti, družbe, politike, fotografije in nezavednega – vse tisto, kar strnjeno povzema tudi naslov njegovega predavanja Kaj je kamera? Kje je fotografija?


Predavanje in pogovor bosta v angleškem jeziku. Dogodek pripravljamo v sodelovanju z zavodom Membrana (revija Fotografija).

Vstop prost.

Zunanje povezave: Galerija Jakopič

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid