Tloris za revolucijo

O predstavi
Performans Tloris za revolucijo je Mark Požlep prvič uprizoril leta 2017 v New Yorku, ko je s kanujem obkrožil tamkajšnji otok Manhattan. S tem projektom je želel raziskati koncept sprave skozi različna razumevanja svobode. S fizičnim aktom plutja je odprl vprašanja fantazije, raziskovanja, osvajanja in preživetja, pri čemer se je soočil z vseobsegajočim kapitalističnim sistemom, ki preveva otok. V pričujočem performansu poskuša odkriti različne nivoje svojega odnosa z zgodovino, trenutne politične situacije in družbene kompleksnosti otoka skozi dialog s potomci staroselskih prebivalcev Manhattna.

Mark je svojo ameriško dogodivščino začel skupaj z Vinetoujem, junakom Karla Maya, ki je v generacije, ki so odraščale za železno zaveso, preko filmov pretežno nemško-jugoslovanske produkcije vtisnil podobo ljudstva, ki nikoli ni zares obstajalo. Kakšna je resničnost koloniziranih prebivalcev Severne Amerike? Kakšen davek so plačali za vzpostavitev belega ameriškega mita o svobodi, ki velja le za peščico? Kako se nadvladi kapitala upirajo danes, ko na njihovo zemljo namesto tračnic za železnice polagajo cevi za plinovod? In kakšna je pri vsem tem vloga nas, ki smo odrasli z nostalgičnim imaginarijem plemenitega divjaka, ne da bi ga zares znali postaviti v kontekst kolonialnega projekta bele Amerike?

Mark Požlep v svojem novem projektu nadaljuje svojo pot po raziskovanju jugoslovanske nostalgije in neizprosno riše tloris za neko drugo revolucijo.

Kolofon
Glej, Tloris za revolucijo
dokumentarni performans / Mark Požlep
Nastopajo: Mark Požlep, Gašper Piano
Avtorstvo / scenografija: Mark Požlep
Avtor priredbe in prevajalec: Jure Novak
Dramaturgija: Diane Fourdrignier
Glasba: Gašper Piano
Tehnično vodstvo in oblikovanje luči: Grega Mohorčič
Izvršna producentka: Barbara Poček
Produkcija: Gledališče Glej 
Koproducent: Contour Bienniale 9: Coltan as Cotton, Mechelen, Belgija
Koproducent: HISK, Higher Institute for Fine Arts, Gent

Vir: Napovednik.com, Gledališče Glej

Zemljevid