TradEtno

TradEtno je cikel dogodkov v okviru katerih se srečujemo s priznanimi glasbeniki, ki poustvarjajo ljudsko glasbo na različne načine, bodisi v okviru žanra preporodne glasbe ali pa ljudsko glasbo združujejo z modernimi pristopi in avtorsko glasbo. Dogodki se v prvem delu osredotočajo na pogovore z glasbeniki, zaradi česar poslušalci lahko drugi del večera, kjer se isti glasbeniki predstavijo s krajšim koncertom, glasbo zares razumejo in jo tudi ponotranjijo. Z glasbeniki se bo pogovarjala muzikologinjka Nina Novak.

Na četrtem srečanju se bo predstavila skupina Same babe.  Zasedba pri svojem ustvarjanju besedila dobesedno "opremlja" z glasbo, tako da je glasbeni del nekakšno ogledalo besednemu. V glasbenem smislu daje velik poudarek večglasnemu petju, njene nastope pa spremlja precejšen odmerek humorja in performansa.  Skupina je nastopila na vseh pomembnejših etno, šansonjerskih in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala štiri albume, med katerimi so tako avtorske pesmi, uglasbitve poezije priznanih slovenskih pesnikov kot tudi lastne priredbe ljudskih pesmi.

Pogovorni večer bomo posvetili njihovemu prepletu z ljudsko glasbo, v koncertnem delu pa bomo tem prepletom tudi prisluhnili.

Člani zasedbe so: Miha Nemanič (vokal, orglice, tamburin, šejker), Marko Voljč (vokal, trobenta, tamburin, šejker), Marko Jelovšek (vokal, kontrabas, kitara),  Matjaž Ugovšek – Ugo (vokal, kitare) in  Viki Baba (vokal, kitara, tekstopisec).

Vir: Folk Slovenija, Napovednik.com

Zemljevid