Animateka: Baltik na obisku: Sovjetski časi

  • Kaj: 16. mednarodni festival animiranega filma
  • Kdaj: torek, 3.12.2019 ob 17.00
  • Kje: Slovenska kinoteka, Ljubljana
  • Prireditelj: Animateka
  • Vstopnina: 4 EUR

Animacijo baltskih držav, Estonije, Latvije in Litve, ki so nedavno (2018) praznovale stoletnico svoje neodvisnosti, prežema latenten, včasih celo nezaznaven nemir. V široki paleti filmov, izbranih za letošnji Animatekin fokus na Baltik, najdemo preplet prvovrstne obrti in meditativnega stanja duha, pa tudi podton ukvarjanja s tistim, česar ni lahko izgovoriti (a se lahko prikaže). Tu ne gre za žanr: filmi so lahko absurdne komedije, primeri trezne nostalgije oziroma politične alegorije, celo otroški filmi. Izkušnja je bolj povezana z občutjem prebijanja po zahtevni poti, ko si vztrajen, umetniški in ne ravno zgovoren.

Hobby
Z. Riekstiņš, E. Riekstiņš, O. Dinvietis, P. Dinvietis (Cinema amatours club LRAP), Latvija (SZ), 1971, 3'

Pajkčevo najljubše opravilo je žaganje, kar v ruščini v prenesenem pomenu pomeni sitnarjenje. Pajkec razžaga vse, kar mu pride pod noge, prežaga drog, prežaga vodo v vodnjaku – tako kot "žagajo" in "žagajo", z razlogom ali brez, nadležni pametnjakoviči in kritizerji v našem življenju.

Breakout
Jānis Redlihs (Cinema amatours club Lielupe)
Latvija (SZ), 1983, 2'

Skrivnostno tesnobno vzdušje tega amaterskega filma pričara upe, strahove in negotovost ob padcu sovjetskega režima.

Velikan Tõll 
Rein Raamat (Tallinnfilm), Estonija (SZ), 1980, 13'44"

Estonska ljudska pripovedka o velikanu Tõllu, ki je živel na otoku Saaremaa v Baltskem morju.

Trikotnik 
Priit Pärn (Tallinnfilm), Estonija (SZ), 1982,14'30"

Ko se Eduard zaplete v neljubečo zvezo med Julio in Victorjem, nastane čutni trikotnik, ki ... Hja, oglejte si film in boste videli.

Pet mačk 
Roze Stiebra (Dauka), Latvija (SZ), 1971, 7'

Film prenese latvijsko ljudsko pripovedko v sodobno okolje. Odnos med mačkami in mišmi simbolizira trk generacij in različnih nazorov – miši predstavljajo starejšo generacijo, čuvaje podeželske tradicije, mačke pa mestne klateže in boeme.

Bavbav
Ilja Bereznickas, Litva (SZ), 1987,10'

Film vzame za izhodišče litovsko mitološko bitje baubasa: običajno ga slikajo kot demona, ki straši poredne otroke. Zgodba se vrti okoli prijateljstva med deklico in namišljenim bavbavom, ki so si ga izmislili njeni starši.

Drevo 
Nijolė Valadkevičiūtė, Litva (SZ), 1983, 5'

Nekonvencionalna priredba ljudske pripovedke. Devetglavi zmaj preganja deklico, ki jo namesto bratov reši čarobno drevo.

Želve
Ansis Bērziņš (Dauka), Latvija (SZ), 1987, 10'

Ritem filma odseva počasen tempo želvjega življenja: dnevi prihajajo in odhajajo, avtomobili vozijo mimo, ljudje v naglici vdirajo v skrbno varovani svet. Edino, kar lahko pomiri želve, je srečanje z neko družino. Njeni člani razumejo želvjo potrebo po miru in želvam pomagajo prečkati cesto do koščka narave, v katerega še ni vstopila tehnologija.

Vir: Animateka, Napovednik.com

Video

Zemljevid