BIO 26. Skupno znanje


Kako prepoznamo "lažne novice"? Katerim virom zaupamo? Kako smo lahko prepričani v verodostojnost informacij, s katerimi gradimo naše znanje? 26. bienale oblikovanja v Ljubljani, BIO 26. Skupno znanje, ki ga kurirata avstrijski kustos in kulturni producent Thomas Geisler ter pomočnica kustosa Aline Lara Rezende, se sooča z enim največjih izzivov našega časa: informacijami. Od 14. novembra 2019 do 9. februarja 2020 vas BIO 26 vabi k razmisleku o krizi na področju informacij svetovnih razsežnosti.

Osrednji del bienala BIO 26. Skupno znanje je šest naročenih projektov, v okviru katerih so se multidisciplinarne skupine lotile izzivov, povezanih z institucijami za produkcijo in posredovanje znanja: to so Narodna in univerzitetna knjižnica, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Univerza v Ljubljani, Dom starejših občanov Fužine, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in časopisna hiša Delo.

Rezultati raziskovalnega dela zmagovalnih izzivov bodo na sedežih omenjenih institucij na ogled v okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26. Skupno znanje med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v Ljubljani.

BIO 26. Skupno znanje zajema tudi kurirano razstavo v MAO, v katero so vključeni že obstoječi, tako zgodovinski (Otto Neurath, Orson Welles, Viktor Papanek,Otl Aicher) kot sodobni projekti odmevnih imen, kot so Superflux, Dunne & Raby, Forensic Architecture, priznani ustvarjalec infografik Jaime Serra, oblikovalca publikacij Mark Porter & Francesco Franchi in s tematiko neločljivo povezani Inštitut za kršitve patentov.

26. bienale oblikovanja s ponosom sodeluje z mednarodnimi partnerji, kot so ZKM - Center for Art and Media iz Karlsruheja ter MU artspace Eindhoven z Nizozemske. Obe instituciji se v okviru bienala predstavljata z zanimivima razstavama. Farmacevtska družba Lek pa je za razstavo prispevala instalacijo s predstavitvijo zbirke znanja Bohuslava Lavičke.


Z vključevanjem različnih vsebin, struktur in deležnikov želi BIO 26. Skupno znanje najti nove načine, odkriti potenciale, predstaviti projekte ter raziskati koncepte in sisteme, s katerimi bi razdiralni informacijski kaos spremenili v ustvarjalne zbirke znanja. Pojem "skupno znanje" se nanaša na znanje, ki ga ljudje v določeni skupnosti imajo in si ga med seboj delijo, v širšem smislu pa tudi na njihovo razmišljanje in na to, kako izražajo svoje ideje, občutke in prepričanja. Poleg tega izraz "skupno znanje" nosi v sebi tudi idejo splošnega znanja skupnosti.

V želji, da bi krizo informacij natančneje opredelili, BIO 26- Skupno znanje izdaja iz modela "podatki-informacije-znanje-modrost" gre za hierarhični model informacij, ki se uporablja na področju informacijskih znanosti in upravljanja znanja. Omenjeni model služi kot izhodišče za strukturo osrednje razstave, projektov, kataloga in javnih programov bienala. 

Zunanje povezave: BIO 26

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej za arhitekturo in oblikovanje:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid