Plečnikovi neuresničeni projekti - voden ogled

Plečnikovi neuresničeni projekti, dve vodstvi po razstavi z Ano Porok in Nejcem Bernikom na Ta veseli dan kulture


Kakšna bi bila podoba Ljubljane, če bi arhitekt Plečnik uspešno realiziral štiri svoje monumentalne projekte, lahko izveste na dveh prazničnih vodstvih po razstavi 'Plečnikovi neuresničeni projekti za Ljubljano' z avtorjema, kustosinjo Ano Porok in arhitektom Nejcem Bernikom.

Dragocen vpogled v to, kakšno podobo bi danes imela Ljubljana, če bi bile uresničene štiri Plečnikove zamisli – nov magistrat, Mesarski most, parlament in stopnišče na grajski hrib ter Katedrala svobode – je na razstavi ponudil arhitekt Nejc Bernik, ZRC SAZU UIFS, ki je pripravil nabor sodobnih 3D vizualizacij ter pri tem izpostavil: "O projektih arhitekta Jožeta Plečnika za Ljubljano je bilo že veliko napisanega. Vendar predvsem o njegovih izvedenih delih, manj pa o številnih načrtih, ki realizacije iz takšnega ali drugačnega razloga niso dočakali. Nekateri od teh projektov so še danes videti drzne ali celo predrzne vizije. S pomočjo sodobne tehnologije si je mogoče tudi stavbe, ki so ostale na papirju, ogledati skoraj tako, kot če bi bile v resnici zgrajene. In prav pri 3D vizualizaciji izbranih Plečnikovih projektov se nam najlepše pokaže vsa kompleksnost njegovih vizij." Kustosinja Ana Porok pa dodaja, da bi imela Ljubljana z realizacijo teh projektov "še močnejši Plečnikov pečat, kot ga ima že sicer".

Vabljeni na dve vodstvi po razstavi na Ta veseli dan kulture, v torek, 3. 12., ob 16:00 ali ob 17:00 v Plečnikovo hišo.

Zaradi omejenega prostora so za vodstvo obvezne prijave na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. Prijave na vodstvo sprejemamo izključno 28. in 29. 11. 2019. Vstop prost.


Foto: Novi magistrat, fasada na Kopitarjevo ulico © Nejc Bernik, UIFS ZRC SAZU, 2019

Zunanje povezave: Plečnikova hiša

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid