ALI SE SLIŠIMO?! - Prireditev ob nacionalnem dnevu slovenskega znakovnega

Prireditev ob nacionalnem dnevu slovenskega znakovnega jezika z gostiteljema Miho Zupanom in Ladom Bizovičarjem

Za zaključeno skupino

V začetku tretjega tisočletja je slovenski znakovni jezik – tako imenovana govorica rok oziroma "kretanje", torej gibanje rok, ki ga za komunikacijo primarno uporabljajo gluhi in naglušni – uradno postal jezik gluhe manjšine v naši državi. Leta 2014 je Vlada Republike Slovenije 14. november razglasila za praznik slovenskega znakovnega jezika.

Kot eden glavnih predstavnikov slovenske skupnosti gluhih in naglušnih je košarkar Miha Zupan že ničkolikokrat poskrbel za to, da so se razlike med člani gluhe manjšine in ostalimi prebivalci Slovenije zmanjšale in da je predsodkov vse manj. Še posebej pa za to, da so gluhi in naglušni pri nas bolje vključeni v okolje, bolj samozavestni ter da so spoznali, da je z mnogo volje in odrekanja mogoče tako rekoč vse.

Miha pa ni le igral vrhunske košarke in se kot slovenski reprezentant izkazal celo na svetovnem prvenstvu. Postal je tudi najboljši gluhi športnik na zemeljski obli, pred kratkim pa zablestel še kot plesalec v šovu Zvezde plešejo. Zdaj se mu je ponudila priložnost za novo iskanje mej. Dal je namreč pobudo za dobrodelno prireditev "Ali se slišimo?!", ki bo ob prazniku dnevu slovenskega znakovnega jezika letos v ljubljanskem SiTi Teatru na sporedu v četrtek, 14. novembra, z začetkom ob 20.00.

Glavni namen prireditve je na zabaven ter atraktiven način pokazati in dokazati, da je mogoe združiti dva sila različna svetova. Govor s kretnjami, glasnost in tišino, slišeče in gluhe. Vse to, jasno, ozaljšano z željo, da bi skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje zbrali čim več sredstev za otroke iz socialno ogroženih družin, ki jih bo Miha prihodnje poletje znova – že četrtič – zbral na taboru v Kranjski Gori.

In kdo vse se je odločil odzvati Mihovemu vabilu na izjemno domiselno prireditev, ki bo združila hrup in tišino v zabavno, še nikdar videno glamurozno celoto?

Poleg našega košarkarsko-plesnega genija – da, Miha se bo z Majo Geršak, soplesalko iz šova Zvezde plešejo, tudi "zavrtel" – bo glavni protagonist dogodka Lado Bizovičar, znani slovenski igralec, vsestranski mojster komedije, izjemen talent mnogoterih znanj in veščin, ki nas bo tudi tokrat presenetil z marsikatero noro domislico.

Ob Zupanu in Bizovičarju se bodo pod taktirko enega najboljših slovenskih režiserjev Nejca Gazvode kot posebni gostje na odru SiTi Teatra zvrstili še kvartet gluhih ruskih plesalk Petersburg lekSema, slovenska pevka Rebeka Dremelj z gluhima interpretkama, znani slovenski "reper" Emkej z gluhim interpretom, prvi slovenski gluhi gledališki igralec Damjan Šebjan, izjemni italijanski gluhi klovn Maurizio Scarpa, gluhi ruski hip-hop zvezdnik Andrej Dragunov in slovenski gluhi pantomimik Janez Turk.

Dogodek bo opremljen z indukcijsko zanko za naglušne, za slišeče pa bo poskrbljno za prevod iz znakovnega jezika v govorico slišečih.

ČE ŠE NISTE SLIŠALI …

- Beseda "gluhonem" je za Gluho skupnost žaljivka.

- Gluhi imajo najraje, da se poimenovanje Gluhih piše kar z veliko začetnico. Tako se namreč želijo opredeliti kot nekdo, ki je neodvisen, samostojen, nevodljiv.

- Združenju gluhih Slovenije 14 11 predseduje Tanja Potočnik Hönigsman, podpredsednik pa je Miha Zupan.

- Leta 2015 je Miha Zupan iz rok predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja, prejel priznanje Jabolko navdiha.

Vir: SiTi Teater BTC, Napovednik.com

Zemljevid