Veronique Olmi

Literarni pogovor s francosko pisateljico Véronique Olmi

Četrtek, 28. november 2019, ob 19. uri / Klub CD, Cankarjev dom

Dogodek organizira Francoski inštitut v Sloveniji v okviru programa Evropa v fokusu  na 35. Slovenskem knjižnem sejmu in v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

Pogovor z avtorico romana Bakhite (založba Mladinska knjiga) in prejemnico Goncourtove nagrade slovenskih študentov 2018 bo vodila novinarka Neva Zajc. Sodelovali bodo tudi študentje francoskega jezika s Filozofske fakultete.

Véronique Olmi je pisateljica, avtorica več kritiško pohvaljenih gledaliških iger, kratkih zgodb in romanov. Njena dela so prevedena v več kot petnajst jezikov in njene gledališka dela igrajo povsod po svetu. Leta 2012 je skupaj z novinarko in novelistko Michele Fitoussi in gledališko režiserko Anne Rotenberg ustanovila festival Pariz žensk (Paris des femmes) z namenom, da bi na področju gledališkega ustvarjanja ženskam namenili več pozornosti.

Bakhita, njen trinajsti roman, pripoveduje o deklici, ki jo pri sedmih letih ugrabijo trgovci s sužnji v Darfurju. V domovini so ga nagradili blogerji in žirije raznovrstnih nagrad. Knjiga se je uvrstila med finaliste številnih drugih literarnih priznanj, med njimi tudi na listo štirih finalistov najprestižnejše francoske literarne nagrade Goncourt (Prix Goncourt in Prix Goncourt des lycéens). V sklopu projekta Goncourtova nagrada Slovenije so romanu prvo mesto med Goncourtovimi nominiranci leta 2018 podelili tudi slovenski študentje. Roman je izdala založba Mladinska knjiga v prevodu Janine Kos.

Ob tej prireditvi bo Véronique Olmi slovesno prejela Goncourtovo nagrado Slovenije.

Ob koncu literarnega pogovora bo Véronique Olmi tudi razglasila in podelila Nodierevo nagrado za najboljši prevod iz francoščine, ki ga je izbrala letošnja žirija v naslednji sestavi: Suzana Koncut, Katarina Marinčič in Primož Vitez.

Vstop prost. V francoščini in slovenščini s simultanim tolmačenjem.

 

  

© Slika: Astrid di Crollalanza

Zunanje povezave: Klub CD, Cankarjev domEvropa v fokusu35. Slovenskem  knjižnem sejmu

Vir: Francoski inštitut v Sloveniji, Napovednik.com

Zemljevid