Gilgalovanje

  • Kaj: Komedija
  • Kdaj: petek, 8.11.2019 od 20.00 do 22.00
  • Kje: Intimni oder GT22, Glavni trg 22, Maribor
  • Prireditelj: Moment
  • Vstopnina: 7 EUR / 5 EUR / 0 EUR

Po motivih Epa o Gilgamešu

Gilgameš je prvi super-junak. Zmagovit, uporen proti okoliščinam in s slavo obsijan. Po drugi strani pa je Gilgameš tudi zgolj človek. Ranljiv, umrljiv in vedno najprej sam.

Režiserka Tjaša Črnigoj ter igralca Rok Kravanja in Andraž Jug so v Gilgalovanju starodavni Ep o Gilgamešu uporabili kot poligon za srečanje s sodobnimi gilgameševskimi junaškimi maskami ter soočenje s tistim, kar je pod njimi zgolj človeškega. Gre za zgodbo o dveh junakih, ki se na odru razgalita do svojega bistva, zgodbo o večni ljubezni in intimnem prijateljstvu, in hkrati za zgodbo o dveh igralcih, ki jima je mar le eno: kdo od njiju je lepši, boljši in bolj slaven.

Gilgalovanje je dogodek; nekakšen objokovalski ritual; obredno naricanje in žalovanje za gilgameševskimi junaškimi maskami. Dva performerja, dva igralca, dva posameznika eden za drugega, eden v podporo drugemu in tudi eden na račun drugega uprizarjata svoje lastne gilgameševske maske; da bi se v svoji upornosti utrudile in bi jih lahko pokopala ter za njimi odžalovala. V imenu zrenja smrti v obraz. Skozi epsko pesem pa do svoje lastne kože; skozi smeh pa do krikov ranjenih živali; skozi lastno telo pa do stika s telesnostjo drugega. Gilgalovanje je ples s smrtjo!

Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program na 53. Festivalu Borštnikovo srečanje 2018.

Režija: Tjaša Črnigoj
Kostumografija: Tijana Todorović
Oblikovanje zvoka in glasbe: Aleš Zorec
Oblikovanje svetlobe: Tjaša Črnigoj
Prevoda: Mirko Avsenak in Andrew George
Lektura: Kristina Anželj
Nastopata: Rok Kravanja in Andraž Jug
Foto: Ivian Kan Mujezinović
Tehnično vodstvo: Grega Mohorčič
Izvršna produkcija: Anja Pirnat
Produkcija: Gledališče Glej
Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.

Vstopnina: 7 € / 5 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne

Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na: rezervacije@moment.si

 

Vir: Moment, Napovednik.com