Izkoristi in zavrzi me

Dramedija
Krstna uprizoritev
Premiera: 20. junij 2019
režiser Gregor Gruden

"A to, da se delaš, da ti je mar za ljudi, ko ti v resnici ni, je pa v redu? Zakaj je to sploh legalno?"

Obstaja več ljudi, ki bi jih najlažje opisali z besedo "turisti". Ampak to niso ljudje, ki radi raziskujejo in spoznavajo tuje kraje ter se nato vrnejo domov. Gre za ljudi, ki se igrajo turizem po intimnih življenjih drugih; so prijazni, kažejo zanimanje, hlinijo navezanost ter iz ljudi izvlečejo najgloblje želje in skrivnosti. Ko si vzamejo vse, kar želijo in kar lahko dobijo, preprosto odidejo in poiščejo nekoga drugega. Ne premorejo veliko empatije, zato se ne zavedajo, da bi lahko s svojim odhodom kogar koli prizadeli. Ali pa jim preprosto ni mar.

To je zgodba o petih mladih odraslih, ki raziskuje, kako zelo nevarna je lahko igra intime – sploh če si neizkušen, ranljiv in zmeden glede svojih osebnih načel. Kdor ne zna prevzemati moralne odgovornosti do sočloveka, je ne bi smel igrati.

Dramsko besedilo Izkoristi in zavrzi me nastaja kot del novega programa, imenovanega rezidenčno avtorstvo MGL. Mladi slovenski dramatiki pišejo besedila v dialogu z režiserjem, dramaturgom in drugimi člani ustvarjalne skupine bodoče uprizoritve. Nastajanje dramskega besedila je ciljno usmerjeno, dramatik pa je kot avtor vpet v uprizoritveni proces, ki se začne že pred prvo bralno vajo.

Iza Strehar (1992) je na AGRFT diplomirala iz dramaturgije in magistrirala iz scenaristike. Njeno diplomsko besedilo Hlod na avtocesti (posebna omemba na natečaju za nagrado Slavka Gruma) so v SNG Drama Ljubljana predstavili v obliki bralne uprizoritve, med študijem je za svoje scenarije prejela štiri Grossmannove nagrade, za dramsko besedilo Vsak glas šteje pa je na 27. festivalu Dnevi komedije v Celju (2018) prejela žlahtno komedijsko pero.

Premiera 20. junija 2019 na Mali sceni

Vir: Napovednik.com, MGL - Mestno gledališče ljubljansko

Zemljevid