Tartuffe

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika zasledimo geslo tartif, tudi tartuffe, ter sopomenki hinavec, licemerec, navedena pa sta tudi zgleda: v kuto preoblečen tartif, moderni tartifi. Slovenski pravopisnavaja še obliko za ženski spol: tartifka. Omenjena vira navajata tudi pridevnika tartifovski in tartifski s sopomenkama hinavski, licemerski in z zgledoma tartifovsko pretvarjanje, tartifski človek. Zasledimo tudi pojmovno ime tartifovstvo s sopomenkama hinavščina, licemerstvo, v zgledu pa je navedeno aktualnost tartifovstva.

Da je beseda tartif s svojimi izpeljankami postala del slovenskega besedišča, gotovo dokazuje, kako odmevne so uprizoritve te znamenite igre v slovenskem prostoru. V Tartuffu je Molière neusmiljeno obračunal s hipokrizijo cerkvenih in dvornih dostojanstvenikov, pa tudi z naivnostjo in lahkovernostjo verujočih podložnikov. Nakopal si je neodpustljive zamere, saj so se mnogi v igri prepoznali. Igra je bila nekaj let prepovedana in vrstili so se celo pozivi, naj komediografa sežgejo na grmadi. Da ta žlahtna mojstrovina, ki je nastala že pred toliko stoletji, nagovarja tudi nas, nedvomno priča o univerzalnosti njenega temeljnega konflikta.

Tartuffe, ta veliki prevarant, goljuf, lažnivec, slepar, svetohlinec, spletkar, hinavec, koristoljubnež, povzpetnik, dvoličnež, parveni, nemoralnež, primahun, karierist, grabežljivec, pohlepnež, prekanjenec, skopuh, brezsrčnež, stiskač, pogoltnež, izkoriščevalec, pijavka, požrešnež, farizej, lakomnež, licemerec, dobičkaželjnež, koristolovec, pritepenec, samoljubnež, hipokrit, prefriganec, samogolt, klečeplazec, pobožnjakar, prevejanec, ritoliznik, sebičnež, domišljavec, lopov, narcisoidnež, preračunljivec, nečimrnež, prilagodljivec, oportunist, sladkobesednež, premetenec, falot, zahrbtnež, izdajalec, zlobnež, priliznjenec, nesramnež, pretkanec, pohotnež, prebrisanec, brezobzirnež, lisjak, brezvestnež, prisklednik, arogantnež, potuhnjenec, samoljubnež, parazit, petolizec, zvitež, intrigant, stremuh, častihlepnež, lizun, vetrogončič, zmuzljivec, sluzator, prislinjenec in manipulant, bi težko kaj opravil, če ne bi našel nekoga, ki mu je nasedel in se mu pustil ovijati okrog prsta.

Premiera marca 2019 na velikem odru

 

Vir: Napovednik.com, MGL - Mestno gledališče ljubljansko

Zemljevid