Premiera dokumentarnega filma jezik enakopravnosti

Slavnostna prireditev Dneva slo. znakovnega jezika

Premiera dokumentarnega filma jezik enakopravnosti

Program:

Himna RS v slovenskem znakovnem jeziku
Nagovor predsednika ZDGNS, Mladen Veršič
Predstavitev pravljice David: Misija mogoče
Nagovor slavnostnega govornika predsednika Državnega zbora RS, mag. Dejan Židan
Ogled filma Jezik enakopravnosti

Čeprav smo pred sedemnajstimi leti sprejeli Zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, ga pred dvema letoma vpisali v nesnovno kulturno dediščino, ta še vedno ni priznan kot samostojni in avtohtoni jezik v Sloveniji.

Pri nas izobraževanje gluhih obstaja že 118 let, vendar se še vedno ne izobražujejo v svojem jeziku. Znakovni jezik trenutno obsega 16.000 kretenj, kar predstavlja besedni zaklad slišečega sedmošolca.

Jeziki izumirajo vsak dan; če umre slovenski znakovni jezik, pa bo skoraj 1500 gluhih ostalo brez jezika, v katerem bi se lahko sporazumevali. Da se to ne bi zgodilo je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v Državni zbor vložila pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v Ustavo.

Čas je, da popravimo krivice, ki so jih stoletja doživljali gluhi Slovenci. Čas je, da poslanci potrdijo vpis znakovnega jezika v Ustavo. O tem, kako bi to popravilo krivice in neenakosti gluhih Slovencev skozi osebne zgodbe treh karizmatčnih posameznikov razgrinja dokumentarni film scenaristke Tine Grošelj in režiserja Marka Kumra Murča.

Vsak udeleženec prejme brezplačni izvod pravljice v slovenskem znakovnem jeziku. Po prireditvi vsi udeleženci vabljeni na pogostitev s sladico in kuhanim vinom.

 

Prosimo vas, da vašo udeležbo potrdite na info@zveza-gns.si ali tel. 01 500 15 00.

Vir: Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid