Sledenje svojemu zmaju

  • Kaj: Predstavitev knjige Zmajeva deklica
  • Kdaj: sobota, 9.11.2019 ob 16.40
  • Kje: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, Zvezna ulica 9
  • Prireditelj: Društvo Prebujanje
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Mateja Hana Hočevar, predstavitev knjige ZMAJEVA DEKLICA

Najstnica Tia je v zgodnji starosti izgubila mamo. S svojim strogim očetom in bratom živi na kmetiji in hrepeni po razumevanju in toplini. Neko noč se ji v sanjah pojavi zmaj in jo prosi, naj ga poišče. Zdi se ji tako skrivnostno znan, da mu takoj zaupa. Misel o njegovem iskanju ji napolni srce z upanjem in srečo, zato kmalu zbere pogum in se poda na pustolovsko potovanje.
Na tej lepi in razburljivi poti pa ne najde samo zmaja, ampak pride v stik s svojimi najglobljimi občutki in se sooči s skritimi strahovi. Ob tem najde pogum, da izpolni svoj življenjski namen in postane Zmajeva deklica, ki jo napoveduje starodavna prerokba. Zgodba za vse starosti nas spodbuja k temu, da poslušamo svoj notranji glas in si drznemo slediti poti, ki nam jo prišepetava.

Kot je pogosto pri pravljicah, je tudi v Zmajevi deklici skritih več plasti pomenov. Privlačna je za otroke in mladostnike, saj govori o čarobnih pustolovščinah in izzivih v Neskončnem gozdu, čudežni Reki mehkobe in skrivnostni jami, imenovani Oko. Mnogi odrasli pa v potovanju glavne junakinje najdejo simbolne in globlje teme, ki jih poznajo s svoje poti iskanja sreče. Pravijo, da jih je ganila do solz in se jih globoko dotaknila. Mnogi so presenečeni nad tem, kako se na prvi pogled preprosta zgodba razvije v večplastno pripoved o življenju. Pogosto jo primerjajo z Alkimistom, Jonatanom Livingstonom galebom in Malim princem.

Vse se je začelo s sanjami, v katerih so se Mateji razkrili pomembni deli zgodbe o Zmajevi deklici. Sporočilo, naj napiše knjigo, pa je prejela čez čas v drugih sanjah. Z možem Haijem, ki ima pripovedovalski dar, sta združila moči in začela pisati brezčasno pravljico, ki nagovarja otroka v nas.

Mateja Hana Hočevar je po izobrazbi novinarka in piše intervjuje za Delovo prilogo Ona. S svojim delom rada spodbuja k iskanju resničnega, iskrenega izraza sebe in drugih. Vodi delavnice kreativnega pisanja in delavnice za osebnostno rast. Je avtorica knjig Zmajeva deklica in Prebujanje v dušo. V okviru Mestne knjižnice Ljubljana moderira pogovorne večere s slovenskimi ustvarjalkami in ustvarjalci.

Vir: Društvo Prebujanje, Napovednik.com