Kolonija: mularija

Film estetsko in poetično prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja avtentičnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni. Glavna nagrada mladinske žirije na Berlinalu 2019.

zgodba
Mlajša sestrica Camille brezskrbno vandra po vasi ter se pogovarja s kokošmi in žabami, medtem ko njena starejša sestra, molčeča Mylia, svet doživlja drugače. Izgubljena je med negotovostjo v družini in ozračjem na novi šoli ter prvimi hišnimi zabavami. Camille ji predstavi Jimmyja, dečka iz ljudstva Abenaki, ki živi v bližnjem rezervatu. Ta ji bo pomagal, da se reši spon in sprejme samo sebe.

iz prve roke 
"Želela sem prikazati otroka med počasnim prehodom v najstniško dobo. Verjamem, da je ta šok lahko bolj okruten in pušča trajnejše posledice kot prehajanje v odraslost. Tako sem ga doživela pred leti in videti je, da se izkušnja ni spremenila: od otrok vedno bolj zgodaj pričakujemo, da se bodo vedli kot odrasli. Obstaja določen pritisk, kako se znebiti vseh vidnih sledi otroštva, izbrisati otroško podobo, ki jo izdaja telo. S tem namenom se otroci zgodaj nagibajo k odraslemu vedenju in se med procesom drastično spremenijo. Za dekleta to pomeni postati ženska s prevzemanjem določenih vzorcev (aktivna spolnost, zapeljiv odnos do moških vrstnikov, slog oblačenja, ličenje)."
- Geneviève Dulude-De Celles

 

Vir: Kinodvor, Napovednik.com

Zemljevid