Dan optičnih komunikacij

Pridružite se nam v soboto, 9. 11. 2019, med 9:00 in 11:00 na predavanjih, demonstracijah in delavnicah, kjer boste izvedeli vse o optičnih komunikacijah. Dogodek bo potekal v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhograjski graščini pod vodstvom mentorja doc. dr. Boštjana Batagelja in študentov Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Primerno za obiskovalce od 12. leta. Vstop bo prost.

Ali veš, da je pred 180 leti Samuel Morse izumil električni telegraf? Da so pred 160 leti položili prvi transatlantski kabel, ki je povezoval Evropo s severno Ameriko? S pomočjo takrat nove revolucionarne naprave – telegrafa so sporočila poslali v trenutku, pred tem pa so z ladjo potovala kar 10 dni. Razvoj novih tehnologij in vrsta izumov nam omogoča vsakodnevno sporazumevanje na velike razdalje.

Danes podatke v hipu pošljemo s pomočjo računalnika. Pa veš, da se ti prenašajo celo s pomočjo svetlobe? To je omogočil izum optičnega vlakna pred petdesetimi leti, ki je povzročil pravo komunikacijsko revolucijo, le malo ljudi pa ve, kateri fizikalni pojavi so s tem povezani.

Kitajsko ameriški fizik Charles Kuen Kao je leta 2009 za svoja prelomna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Vir: Tehniški muzej Slovenije, Napovednik.com

Zemljevid