Projekt Abonma: Mučenica

Vas zanima zakulisje nastajanja gledališke predstave? Pridite na bazen!

Mučenica je četrta epizoda projekta in druga v seriji epizod, ki na novo uprizarjajo že obstoječe gledališke predstave iz repertoarjev institucionalnih gledaliških hiš – tokrat iz Slovenskega ljudskega gledališča Celje. Avtorji Abonmaja bomo na Intimnem odru GT22 skupaj s publiko – na izposojeni originalni scenografiji, skozi perspektivo nenaslovne vloge Mince Lorenci – razstavili in rekonstruirali uprizoritev Mučenik avtorja Mariusa von Mayenburga, v režiji Borisa Kobala, iz repertoarja SLG Celje 2017/18. V tekstu, kot je Mayenburgov Mučenik, lahko iščemo resne, aktualne in kočljive izzive sodobne družbe. Ampak skupaj z Bergsonom si lahko rečemo tudi: "Pustimo vse te analize in se raje držimo glavnega bistva smeha. Kot pravi star pregovor: Smeh je pol zdravja, več ga je, boljše je." Čisto vse je možno sprevreči v veseloigro.

Kaj je zdaj tu smešno, se sprašujemo v četrti epizodi projekta Abonma. A se hodimo v gledališče samo smejat, ker če ne bo smešno, bo preveč mučno?

Koncept in režija:
KOLEKTIV ABONMA (Nika Bezeljak, Miha Horvat, Eva Nina Lampič, Minca Lorenci, Luka Martin Škof, Aleš Zorec)

Nastopajoči:
Minca Lorenci, Aleš Zorec, Eva Nina Lampič, Nika Bezeljak

Mučenik, SLG Celje (2017/18):
igra tudi (v vlogi gospe Roth) – Minca Lorenci, scenografija – Urša Vidic, režija – Boris Kobal, glasba – Petar Eldan

Zahvale:
Miha Peperko, tehnična ekipa SLG Celje, Tina Kosi, Jerneja Volfand, Lea Toman, Boris Kobal, Urša Vidic, ekipa Intimnega odra

Foto: Luka Martin Škof
Produkcija: Moment

Projekt Abonma je večletni gledališki projekt, uprizarjan v več epizodah. Avtorski kolektiv razvija specifični uprizoritveni jezik, s katerim dekonstruira in rekonstruira že obstoječe predstave iz repertoarjev slovenskih institucionalnih hiš. Projekt Abonma v času, ko se prostor za refleksijo v družbeno-umetniškem prostoru krči, na neinvaziven način v dialogu s publiko odpira debato o načinih dela v gledališču, o gledaliških konvencijah in temah, ki jih gledališče obravnava.

Vir: Moment, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Luka Martin Škof, Miha Horvat, Nika Bezeljak, Eva Nina Lampič, Minca Lorenci, Aleš Zorec

Zemljevid