Mojca Smerdu: Spomin kot priča domišljije

Mojca Smerdu se na razstavi V Likovnem saloni Kočevje predstavlja z deli iz različnih ustvarjalnih obdobij, s katerimi sintetizira spomin kot nekaj selektivnega. Spomin, v katerega se vrinja domišljija in mnogokrat postane dejstvo. Dejstvo tako postane del spominjanja, ki se ozira na preteklost. Vse od manjših skulptur, do skulptur večjih dimenzij in monumentalnih postavitev v prostoru, lahko sledimo delu Mojce Smerdu. Njen primarni material s katerim ustvarja je glina. Glina kot nekaj zemeljskega in najbolj povezanega z naravo. Njeno glavno orodje so roke, s katerimi ustvari najbolj intimno povezavo sebe z materialom, zemljo, naravo. S tem v skulpturo neposredno vnese svoje spomine in pretekle izkušnje.  V prvinskem pristopu Mojce Smerdu nastajajo jasne, organske oblike, ki v svoji preprostosti nosijo sporočilo preteklosti.

Ustvarjanje Mojce Smerdu pa jo veže tudi na Kočevje. Leta 1993 je sodelovala na likovni delavnici Misel in korenine, ki je potekala pod geslom Gozd je življenje. Takrat je ustvarila prostorsko postavitev na Marofu. Fragmenti te postavitve so vidni še danes in le fotografije lahko neselektivno oživijo spomin na tisti čas.

 

BIOGRAFIJA

Kiparka Mojca Smerdu se je rodila 16. januarja 1951 v Ljubljani. Leta 1974 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1976 končala podiplomski študij kiparstva pri profesorju Dragu Tršarju. Od leta 1976 je pripravila več kot petdeset samostojnih razstav, sodelovala je na številnih skupinskih razstavah, njena dela so uvrščena v reprezentančne izbore slovenske in jugoslovanske umetnosti doma in v tujini. Od leta 1983 je sodelovala na likovnih kolonijah in likovnih delavnicah. Njena dela so del javnih in zasebnih zbirk, je tudi avtorica mnogih javnih spomenikov. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena. Med drugim je prejela študentsko Prešernovo nagrado in Župančičevo nagrado mesta Ljubljana. Leta 2016 je prejela nagrado Prešernovega sklada za retrospektivno razstavo v Galeriji Murska Sobota. Živi in dela v Ljubljani.

Vir: Pokrajinski muzej Kočevje, Napovednik.com

Zemljevid