Ljubljana v gibljivih slikah: skrite vodne poti

Na zadnjem domoznanskem večeru iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah bomo v ospredje postavili skrite ljubljanske vodne poti, ki mesto že tisočletja oskrbujejo s pitno vodo, na drugi strani pa odplakujejo nesnago.
Najprej si bomo ogledali kratke dokumentarne posnetke o problematiki čistilne naprave v Ljubljani iz devetdesetih let prejšnjega stoletja (TV arhiv in dokumentacija RTV SLO), nato pa se bomo premaknili v obdobje Ljubljane na prehodu iz 19. v 20. stoletje ter prisluhnili predavanju Davida Petelina, ki bo spregovoril o dolgi zgodovini oskrbe s pitno vodo, o kanalizacijskem sistemu in o izgradnji moderne infrastrukture.

Dr. David Petelin je predstavnik generacije mlajših slovenskih zgodovinarjev. Njegovo osrednje polje raziskovanja in pisanja je kulturna in družbena zgodovina, arhitektura in urbanizem, vsakdanje življenje itd. Ljubljane. Leta 2016 je doktoriral z nalogo Vsakdanje življenje v Ljubljani v letih 1945 – 1965, v letošnjem letu pa bo v malce spremenjeni obliki izšla v knjižni obliki pri Zgodovinskem arhivu Ljubljana. Zaposlen je v Muzeju športa.

Domoznanski cikel Ljubljana v gibljivih slikah zajema tri prireditve letno s filmsko projekcijo in strokovnim predavanjem.

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid