5yrs of Stiropor w. Function (USA)

  • Kaj: Elektronska glasba
  • Kdaj: petek, 11.10.2019 ob 23.00
  • Kje: Božidar, Ljubljana
  • Prireditelj: Božidar Klub
  • Vstopnina: 11,5eur v predprodaji, 15eur na dan dogodka

Po 28 dogodkih, 6 izdajah, 5 festivalih in enem Boiler roomu je nastopil čas še za 58. tujega gosta. Na krilih novega albuma na Tresorju bo 5. obletnico Stiroporja obeležila ameriška techno eminenca Function.

Dave Sumner velja za tako izkušenega veterana, da lahko biografijo prične z zgodbo, kako je čez dan prodajal audio mašinerijo likom kot je Ol' Dirty Bastard, zvečer pa žgal po enem najbolj kultnih njujorških klubov v 90-ih. Ko rečemo žgal, ciljamo predvsem na DJ rezidenco, ki jo je tam držal poleg avtoritete Jeffa Millsa, saj je bil Limelight eden najbolj hedonističnih diskačev, preden je takratni župan Giuliani v imenu varnosti steriliziral New York.

Nekoliko drugačni sterilizaciji se je Function maščeval leta 2005. Ko se je iz skoraj vseh klubskih zvočnikov kot kuga širila minimal regresija, je Dave skupaj s starima mačkoma Regisem in Silent Servantom kot Sandwell District updejtal techno estetiko, posvinjal klubski zemljevid in nakazal nove sonične čase. Založba in kolektiv Sandwell District sta se razpustila na svojem vrhuncu leta 2011, techno je ponovno postal kul, Dave pa je solo pot nadaljeval z odmevnim dolgometražcem Incubation na hišni založbi Berghaina, kjer je izdal tudi mastni rezidenčni miks. Na bolj ambientalno naravnani podzaložbi A-TON je pred dvema letoma sledila še retrospektiva, ki razkazuje širok zvočni razpon od pionirsko navihanih, melodičnih kompozicij do hipnotičnih klubskih klavstrofobij. Zadnja leta je Sumner oživil tudi lastno platformo Infrastructure ter zakrivil še eno težkokategorno sodelovanje, tokrat z militantno techno/noise legendo in starim znancem Stiropora, ki rohni pod imenom Vatican Shadow.

V all star seznam sodelovanj lahko navržemo še sveži projekt, techno super band LSD, ki pod taktirko generalov Sumnerja, Slaterja in Bicknella žaga in pod kontrolo drži techno podzemlje in mainstream, bolj kulinaričen pa bo težko pričakovani novi album. Na nemški instituciji Tresor se novembra obeta ambiciozni LP Existenz, ki ga bo Function začinil s klubsko turnejo. Slednjo je otvoril na Atonalu, zaključek pade v gruzijskem svetišču Bassiani, 11. oktobra pa se oglasi tudi v Božidarju.

///
KLUB, 00-05:
- Function (Infrastructure, Ostgut / USA) - 3h set
- Schrauff Elements

BAR, 23-04:
- Christian Kroupa / Alleged Witches (Dimensions Recordings, Greyhound Days)
- Softskinson (SEZAM, YGT)
- SZCH (low income $quad / HR)

///
Vstopnina:
15eur ___ na dan, na vratih
10+1,5eur ___ predprodaja mojekarte.si

///
artwork: Marko Vuleta-Djukanov

Vir: Božidar Klub, Napovednik.com

Zemljevid