Zgodovina na krožniku: paprika in čili

Kako paprika in čili razveseljujeta evropejske gurmane, zahvaljujoč Kolumbovemu odkritju Novega sveta?

Drugi niz predavanj bomo sklenili s pregledom izmenjave drugih rastlin, in nekaterih živali, med Starim in Novim svetom. Paradižnik in čili v ekonomskem smislu nista tako pomembna pridelka kot krompir ali koruza, zagotovo pa razveseljujeta številne gurmane. Povedali bomo nekaj o manj znanih ameriških rastlinah, ki se vse bolj uveljavljajo, in ki jim obetajo pomembno mesto v prehrani vse večjega svetovnega prebivalstva.

Z odkritjem Amerike je Krištof Kolumb sprožil največjo izmenjavo rastlin in živali v zgodovini človeštva. Nikoli prej ni toliko rastlin, in v tako kratkem času, potovalo z enega na drugi konec sveta. K izmenjavi danes veliko prispevajo turisti, ki s seboj prinesejo "spominke" iz dežel, ki so jih obiskali, in s tem velikokrat sprožijo vrsto težav.

Ne zamudite zanimivega predavanja Marka Prpiča o zgodovini paprike in čilija!


Predavatelj dr. Marko Prpič je zgodovinar, ki se je vedno rad posvečal kulturni zgodovini in antropologiji vsakdanjega življenja, še posebej raziskovanju družbenih navad v zvezi s hrano in pijačo. Tokratno serijo 10 brezplačnih predavanj bo predavatelj – tam kjer je to mogoče – povezal tudi z zgodovino Ljubljane in novo stalno razstavo Mestnega muzeja Ljubljana: Ljubljana. Zgodovina. Mesto.


 

Brezplačna predavanja se odvijajo vsak drugi torek v mesecu ob 18.00. Brezplačne vstopnice so na voljo teden dni pred posameznim predavanjem; prevzamete jih v trgovinici Mestnega muzeja Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana.

Zunanje povezave: Zgodovina na krožniku

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid