CUKRARNA // Gibanje za javni govor /

  • Kaj: Instalacija
  • Kdaj: četrtek, 10.10.2019 od 10.00 do 13.00
  • Kje: Park na Ambroževem trgu, Ljubljana
  • Prireditelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Polonca Lovšin v sodelovanju z dijakinjami in dijaki Srednje zdravstvene šole, Srednje upravno administrativne šole, Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, Srednje trgovske šole, Gimnazije Poljane, Dijaškega doma Ivana Cankarja in Dijaškega doma Poljane.
Moderator: Boštjan Gorenc - Pižama

"Gibanje za javni govor / Kam se vrti ta svet?" Polonce Lovšin je drugi projekt v nizu dogodkov pred odprtjem Cukrarne, ki jih pripravljamo na Ambroževem trgu.

S to začasno javno skulpturo ustvarjamo komunikacijo z okoliškimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi, naslavlja pa za mlade osrednje teme, kot sta med drugim družbena soodvisnost in odgovornost. Umetničin projekt predstavlja govorniški oder, na katerem povabljeni govorci, v tem primeru učenci iz okoliških šol in dijaških domov, sodelujejo s svojimi recitali, pevskimi in glasbenimi nastopi ter gibalnimi akcijami. Tako oder postane prostor javnega izražanja misli, vendar brez aktivnih poslušalcev izzvenijo v tišini. Delovanje mikrofonov na govorniškem odru je namreč odvisno od elektrike, ki jo s poganjanjem koles pod odrom proizvajajo soudeleženci dogodka. Povezanost med vsemi prisotnimi akterji je tako nujna, saj prvi brez drugih niso slišani.

Polonca Lovšin s svojimi zvedavimi in humornimi, do potankosti premišljenimi in natančnimi, vsebinsko dovršenimi in trajnostno naravnanimi projekti odpira aktualna vprašanja današnjega časa. Tematika vključevanja je stalnica umetničinih projektov, in čeprav je njihova izvedba na prvi pogled  humorna, je predvsem kritično naravnana, saj z  njimi presoja odnos človeka do narave, okolja in družbe. Sodelovanje z umetnico, ki v svoji ustvarjalni praksi združuje resnost s šaljivostjo ter dobronamerno in preudarno kritiko obravnavanih vsebin, se nam je v primeru programa Cukrarne zdelo nadvse prikladno. Vključevanje in povezovanje sta namreč osnovni vodili projekta Gibanje za javni govor, kar se zdi zelo umestno za degradiran in nekoliko odrinjen okoliš cukrarne z Ambroževim trgom, ki kljub znameniti zgodovini v  zadnjih letih ni slovel po sila blesteči podobi.

Umetnica je projekt v preteklosti že predstavila v nekaterih mestih – sprva v Mariboru (projekt je nastal v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor leta 2015) in pozneje še v Strasbourgu, Feldbachu in Kočevju. S posebej dorečenim tematskim fokusom ga je navezala na različne aktualne teme krajev izvedbe. Za izvedbo na Ambrožem trgu je kot aktivne govorce in poslušalce ter "proizvajalce" energije k sodelovanju namenoma povabila učence in dijake okoliških šol in dijaških domov. Tako postajajo nepogrešljiv del skupne dogodivščine in naši dejavni sogovorniki v ustvarjanju zgodbe bodočega prostora umetnosti. Dogodek bo povezoval mladim dobro poznani pisec in pisatelj, prevajalec, komik, reper in igralec Boštjan Gorenc - Pižama. Celotnemu doživetju bo dodal dinamiko in mero humorja, ki je v umetnosti vse preredko prisotna sestavina.

Foto:
Gibanje za javni govor / Doma, Feldbach, Avstrija, 2018 © Neža Knez
Gibanje za javni govor, Kočevje © Xenos
Gibanje za javni govor / Brez besed ji sledim, Pride 2016, Ljubljana © Bojan Brajkovič

Zunanje povezave: Cukrarna

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.