Divanhana - senzibilnost novega sevdaha

Skupina Divanhana se je v desetih letih ustvarjanja uveljavila kot ena najpopularnejših zasedb novega sevdaha in prava koncertna atrakcija, ki je tradicionalno izročilo žanra preoblekla v sodobne aranžmaje. Z občuteno izvedbo sevdalink, bosanskih ljudskih pesmi ter razkošno orkestriranimi skladbami raznorodnega balkanskega melosa je oblikovala unikaten glasbeni kontrast, v katerem se poleg tradicije prepletajo še pop in klasična glasba ter v manjši meri jazz.
Divanhano uvrščajo v neosevdah, strujo preoblikovanja tradicionalnega sevdaha, znotraj katerega predstavlja skupina pravi talilni lonec vplivov glasbenega izročila Bosne, Kosova, Srbije, Makedonije in Turčije. Zadnji album Kardes (2018) je bosanska skupina posnela prav s turško pevko Suzan Kardes in izrazitim pridihom turške glasbene tradicije.
Šestčlanska zasedba letos 2019 pripravlja skladbe za novi album, ki bo izšel v začetku leta 2020. V živo ji bo moč prisluhniti na koncertih in festivalih v Franciji, Nemčiji, Belgiji, Avstriji, Srbiji, na Poljskem, v Kanadi, "v sevdahu in ljubezni" pa se bodo prvič predstavili tudi v Velenju.

Šejla Grgić – vokal
Neven Tunjić – klavir
Nedžad Mušović – harmonika
Azur Imamović – bas kitara
Adin Taletović – kitara
Irfan Tahirović – tolkala

za abonma Klub in izven

Vir: Festival Velenje, Napovednik.com

Zemljevid