Mia Paller: Sledi mesta

Vabimo vas na otvoritev razstave Mie Paller z naslovom Sledi mesta, ki bo v petek, 4. oktobra 2019 ob 19. uri v galeriji Hiše kulture v Pivki. Vljudno vabljeni!


Mia Paller: Sledi mesta
4. – 25. oktober 2019
otvoritev: 4. oktober ob 19h

Kustosinja razstave: Mojca Grmek

Mia Paller, slikarka najmlajše generacije, v svojem delu že vseskozi raziskuje sodobno vizualno okolje, ki ga sestavlja kompleksen preplet znakov, slik, besedil in simbolov. Slike in kolaže ustvarja s kombiniranjem raznorodnih elementov iz vizualnega gradiva, pri čemer na eni strani reciklira stranske produkte lastnega ustvarjalnega procesa (zavržene skice, risbe, fragmente besedil), na drugi pa vanje vključuje izrezke iz revij in reprodukcije del drugih umetnikov. V zadnjem času se poleg slikanja ukvarja z analogno fotografijo, v tem okviru pa jo še posebej zanima vmesno polje med risbo in fotografijo (tehnično podobo) ter razkorak med objektivnostjo in subjektivnostjo podobe.

Na tokratni razstavi z naslovom Sledi mesta umetnica predstavlja presek svojega ustvarjanja v zadnjem letu. V prvem prostoru so dela na papirju, v katerih kolažira risbo s fotografijami in drugimi izrezki iz revij, to pa predstavlja prvi korak v raziskovanju odnosa med risbo in fotografijo. Osrednji prostor je namenjen predstavitvi projekta Risbaparat, v katerem umetnica združuje fotografski in risarski pristop. Projekt vključuje na eni strani lastnoročno izdelano fotografsko kamero, ki ustvarja podobe, kjer se odtis svetlobnega vzorca prekriva z ročno narejeno risbo, na drugi strani pa serijo podob, ki so nastale na ta način. Nekatere med njimi, ki predstavljajo urbano krajino, je umetnica odtisnila na polprosojni nosilec in jih postavila v prostor tako, da se prekrivajo, kar še dodatno poudarja način nastajanja podob s plastenjem. V zadnjem prostoru predstavlja fotografsko serijo z naslovom Sled, v kateri se osredotoča na praske, odtise, zarise, skratka najrazličnejše sledi, najdene na javnih površinah v mestu. Fotografije so nesorazmerno povečane in predstavljene v obliki tapete, ki se razteza vzdolž celotne stene galerijskega prostora. Sledi uporabe javnega prostora, ki so sicer zanemarljivo majhne in nepomembne, tako postanejo pomembni pričevalci dogajanja v določenem prostoru in času.

Kar povezuje dela, predstavljena na razstavi, so torej sledi, ki so nastale na različne načine in tako ali drugače vsebujejo podpis mesta. Postavitev gledalcem omogoča, da skozi ogled razstave zasledujejo vizualno podobo sodobnih mest in na koncu, ob zadnjem delu, v njej pustijo tudi svojo sled.


Mia Paller (1995) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V času študija se je izpopolnjevala na akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem, trenutno pa obiskuje magistrski študij na Inštitutu Piet Zwart v Rotterdamu. Do danes je svoje delo predstavila na več skupinskih razstavah, samostojno pa je razstavljala v Hiši mladih v Ajdovščini, Pavlovčevi galeriji v Ilirski Bistrici ter Nočni izložbi Pešaki in galeriji DobraVaga v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, animacijo in fotografijo.

Vir: Hiša kulture v Pivki, Napovednik.com

Zemljevid